Hlavní obsah

O šílených chybách k pláči i praní jediného trička. Duo M+N letí s úsměvem za medailí

Samy si ze své kostrbaté deblové souhry dělají srandu a občas litují své trenéry, kteří pečlivě sledují jejich počínání. „Některé mé chyby jsou šílené, k pláči. Zavřu oči a doufám, že se z kurtu vypařím. Jenže když je otevřu, vždycky tam jsem,“ popisuje Karolína Muchová. Jenže „čert vem“ deblovou eleganci, když je se svou parťačkou Lindou Noskovou už v semifinále olympijského turnaje! A jejich pohádkový - a možná medailový - příběh zdaleka nekončí.

Foto: Violeta Santos Moura, Reuters

Linda Nosková (vlevo) a Karolína Muchová oslavují postup do semifinále olympijské čtyřhry.

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Možná jistá lehkost i skutečnost, že se od narychlo složeného páru původně nic „velkého“ neočekávalo, jim pomáhá, že zvládají klíčové pasáže zápasů. Muchová s Noskovou stejně jako v předchozích dvou duelech – a stejně jako třikrát před nimi i reprezentační kolegové – prohrály první sadu, v té následující ale přišlo vzkříšení, které bylo dokonáno v psychicky náročném super tiebreaku.

„Zatím jsme se každé kolo v prvním setu rozehrávaly. Ve druhém jsme se snažily soustředit na začátek a brejknout je, což se nám povedlo. Daly nám trochu šanci a my ji využily,“ popisuje Muchová. Nosková přidává: „V super tiebreaku chceme co nejvíc hrát svou hru, zaskočit je.“

A to se zase povedlo.

Češky v přetahované odvrátily jeden mečbol, samy pak ten čtvrtý proměnily. Trochu zamrazilo, když při jednom z nich Muchová podklouzla, a „rozplácla“ se na antuce. „Sekla jsem sebou, ale všechno v pohodě. Bylo to takové taktické, chtěla jsem to trochu pozastavit, abychom se nadechly a byly připravené na další míče. A taky jsem chtěla lehce ladit s Lindiným outfitem.“

Oblečení je takové ústřední pozápasové téma tohoto páru. Tím, že Muchová měla olympiádu původně hrát po boku Markéty Vondroušové, nemá s Noskovou sjednocený „dress code“, který má jinak přísná pravidla. Tradičně žertují, že hrají za Dánsko či Nizozemí s Polskem.

A jelikož nemá Nosková ve výbavě od svého výrobce modrý vršek, musela se Muchová přizpůsobit a hraje v bílém tričku. „Ale mám tady jen toto jedno, takže přijedu do vesnice a budu prát,“ říkala po utkání Muchová.

Usmívají se, povzbuzují. Nedělají si vědu z chyb, které se stanou a o kterých Muchová možná až příliš sebekriticky říká, že jsou k pláči. Teď je v boji o finále, a tedy jistou medaili čekají Italky Sara Erraniová s Jasmine Paoliniovou, turnajové trojky.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

„Myslím, že je to zápas jako každý, nebereme to to nijak dramaticky. Okolí to možná bude vnímat, že o něco hrajeme, ale my jsme typy, které si to úplně nenechají vejít do hlavy,“ říká Nosková.

Muchová souhlasně přikývne. „Jak je medaile blízko, tak je daleko. Budeme se snažit soustředit a konečně chytnout i začátek prvního setu.“ A že v případě porážky je tu ještě šance v duelu o bronz? „Doufám, že to nebude náš případ.“