Hlavní obsah

Nizozemská favoritka skončila v slzách. Medaili chtěla za každou cenu, protest jí ale nevyšel

V závodě horských kol na olympiádě plánovala zaútočit na jednu z medailí. Vždyť 22letá Nizozemka Puck Pietersová má na kontě už dva tituly mistryně Evropy a ve Světovém poháru jí patří druhé místo. Také na této pozici se pohybovala i na trati cross country v Paříži, než ji defekt sesunul na čtvrtou pozici. V cíli to talentovaná bikerka pořádně oplakala. A zkusila se na medailovou pozici dostat ještě dodatečně, protestem.

Foto: Piroschka Van De Wouw, Reuters

Nizozemská bikerka Puck Pietersová

Článek

Pietersová dokazovala, že za suverénní Francouzkou Pauline Ferrandovou-Prévotovou je skutečně druhou nejlepší ženou ve startovním poli. Horská kola ale nejsou jen o výkonu, ale i o štěstí a umění vyhnout se technickým problémům.

V pátém ze sedmi kol však Nizozemku defekt výrazně zbrzdil. V cross country navíc na rozdíl třeba od cyklokrosu není možné v depu vyměnit celý bicykl, ale Nizozemka musela vyměnit jen prázdné zadní kolo.

„Tím jsem ztratila asi 25 vteřin, a hlavně jsem přišla o rytmus. Udělala jsem pak několik zbytečných chyb. Ještě jsem se vrátila do tempa a začala jsem věřit, že bych se mohla vrátit na medailové příčky, ale to už možné nebylo,“ líčila zničená Pietersová v rozhovoru pro nizozemský server Wielerflits. „Pokazila jsem si to. Všichni viděli, že mám na stříbro,“ litovala.

Zřejmě z frustrace se proto ještě rozhodla k nečekanému kroku. Zašla za třetí v pořadí Švédkou Rissvedsovou a chtěla společně podat protest proti počínání druhé Američanky Haley Battenové.

A co mladé Nizozemce vadilo? Dle dostupných záběrů totiž Battenová v závěrečném kole projela depem, aniž by měnila bicykl nebo si vzala bidon s vodou. Svým počínáním získala drobnou výhodu.

Švédka, která nakonec souboj o stříbro prohrála o pět sekund, se ale do zákulisního boje nepouštěla. Pietersová se svým týmem však u rozhodčích zjišťovala, jestli je možné podat protest s vidinou toho, že by se mohla posunout před Američanku na bronzovou pozici navzdory tomu, že skončila 26 vteřin za ní.

Jury už se však incidentem sama zabývala a po hodině a půl se rozhodla, že Battenové udělí pokutu 500 švýcarských franků (v přepočtu přes 13 tisíc korun) za „nerespektování pokynů organizace závodu nebo rozhodčích, konkrétně použití boxové uličky bez občerstvování nebo technické opravy“. Diskvalifikace ani sesun pořadím se však pro Američanku nekonaly a Pietersové zůstaly oči pro pláč.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.