Hlavní obsah

Nikdy nezávodíš, pálí do soupeře norská hvězda. Jenže soka povzbudil i její krajan

Atletický trash talk? Ten bývá v královně sportu doménou zejména sprinterů. Jenže v éře svérázného norského mílaře Jakoba Ingebritgsena není nouze o ostřejší výroky mezi mílaři. Třiadvacetiletý běžec, jenž by konečně rád dosáhl na zlatý double na vrcholné akci, si rozhodně na žádné kamarádíčkování ve světové špičce nehraje.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Nor Jakob Ingebrigtsen po rozběhu patnáctistovky v Paříži

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Na patnáctistovce je evropským rekordmanem, olympijským šampionem z Tokia. Ale na světových šampionátech se vždy našel jeden Skot, který ho o mílařské zlato připravil. V Eugene 2022 to byl Jake Wightman, o rok později v Budapešti Josh Kerr.

Ingebrigtsen se přesto vracel jako šampion, když dokázal vyhrát pětikilometrovou trať, které přitom s výjimkou prvního světového šampionátu v Helsinkách vládli afričtí rodáci.

V Paříži má zatím za sebou rozběh patnáctistovky. V pohodě, kontrolovaně. Hlavní souboj se chystá na úterní večer. Ale už předtím odstartovala slovní bitva.

„Josh? Je těžké někoho vidět jako rivala, když vůbec nezávodí,“ rýpl si 23letý Nor. Ve skutečnosti se s Kerrem potkal na patnáctistovce už čtrnáctkrát, z toho dvanáctkrát vyhrál. Je ale pravda, že v letošní sezoně rodák z Edinburgu závodil jen v Oregonu a pak až na britském šampionátu.

„Bude známý jako Brit, který nikdy nezávodí. To já chci běhat ve všech závodech, kde to jde. Chci závodit a bavit, protože to miluju,“ citovala Ingebrigtsena norská stanice NRK už před startem atletických soutěží.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

A po rozběhu, který Nor běžel s růžovým startovním číslem pro obhájce zlata, si ještě přisadil. „Je super běžet se speciálním startovním číslem a ano, obhájce je asi favorit. A cítím se sebevědomě, myslím, že Josh se tak necítí,“ rýpal Nor do Brita, jenž svůj běh vyhrál.

Kerr se do žádných pichlavých odpovědí nepouštěl. „Myslím, že rivalita je zdravá pro náš sport. Moje práce je bojovat o medaile,“ prohlásil Kerr.

Oba jsou odlišní. Ingbebrigtsen byl od útlého dětství cepován po boku svých bratrů Filipa a Henrika jejich otcem Gjertem. Naprostý profesionál, však i v Paříži po závodech cestou do mixzóny nasazuje roušku. „Chci být maximálně fit,“ vysvětluje.

Foto: Alina Smutko, Reuters

Josh Kerr, mistr světa na patnáctistovce, po pařížském rozběhu.

To 26letý Kerr vzpomínal, jak jako mladší běhal domů z hospody. „Někdy se to posezení protáhlo do tří čtyř ráno. Běh pak byl něco mezi vystřízlivěním a naběháním pár mil navíc,“ vykládal.

V Paříži ale bude mít fanoušky i v norském táboře. Když kolem něj po rozběhu procházel bronzový z Budapešti Narve Gilje Nordas, prohodil směrem k němu: „Můžeš porazit mého krajana.“

Na pohled zvláštní výrok, k němuž je třeba doplnit kontext. Všichni tři bratři Ingebrigtsenové se vloni od svého otce kompletně odstřihli, obvinili ho z fyzického i psychického násilí vůči nim. A tak Gjert začal posouvat do špičky svého nového svěřence – Nordase. Interní norská rivalita tak přesahuje hranice atletického oválu…