Hlavní obsah

Nikdo nechce víc medaili než já, nějakou bych si zasloužil, říká Fuksa před velkým dnem

Pátek je zatím jediným dnem, který Česku na olympiádě přinesl medaile. Teď po týdnu zase může být dnem, kdy se doposud skromná sbírka rozšíří, protože vedle lezce Adama Ondry je jedním z velkých favoritů své disciplíny i kanoista Martin Fuksa. „Dlouhé roky vozím medaile, tak si myslím, že bych si určitě nějakou zasloužil. Umím na ni jet,“ říká před velkým pátkem.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Kanoista Martin Fuksa během své rozjížďky na 1000 metrů

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Na kilometrové distanci je úřadujícím světovým šampionem, před pátečním olympijským vydáním tak jedním z hlavních favoritů. Jenže pod pěti kruhy zatím Fuksa v minulosti medailově neuspěl, v Riu i v Tokiu z toho bylo páté místo a třeba před třemi lety v Japonsku skrýval pod slunečními brýlemi slzy zklamání.

„Vím, jak se na medaili jezdí. Ale uvidíme, co to s lidmi udělá. Bude semifinále, hned dvě hodiny nato finále… Tak nikdy nejezdíme. Uvidíme, jak hodně dokážeme ušetřit síly na semíčku. Ale budu se snažit stoprocentně ze všech nejvíc,“ říká Fuksa.

Den pro něj začne semifinálovým závodem v 11.40, v němž se z osmi lodí čtyři nejrychlejší probijí do finále, které je na programu ve 13:50.

Fuksa se ale v areálu Vaires-sur-Marne nešetří. Od úterý tu závodí každý den, ve čtvrtek měl dvě jízdy v deblkánoi s bratrem Petrem. „Obě disciplíny jezdí taky Brazilec (Isaquias Queiroz) a Číňan (Liou Chao). Ten je asi nejlepší. Vyhrál na deblu a dokáže jet hezky i na singlu, takže fakt klobouk dolů,“ uvedl Fuksa. „Ti nejlepší se soustředí hlavně na singla. Asi záleží na každém. Já se to takhle snažím nevnímat. Nominoval jsem se na dvě disciplíny, tak je blbost, abych jel jenom jednu. A ještě jsem se nominoval s bráchou. Kdyby nebyl brácha, tak jedu jenom jednu, protože bych s nikým jiným debla nejezdil. Ale to je prostě život a musíme to zvládnout.“

Sám říká, že závodění s bratrem, kdy ve finále pětistovky skončili sedmí, ho povzbudilo. Zároveň mu pomáhá i tréninkově.

Vnímá, že je při chudé medailové sbírce Česka jedním z adeptů, kteří ji mohu ještě do konce olympiády rozšířit. Je to závazek? „Upřímně řečeno, trénuju vždycky sám, tam lidi nikdy nejsou. Teďka budu moc rád, když mi budou držet palce, ale chtěl bych, aby to nechali na mně a věřili mi, že já pro to dělám nejvíc a nikdo to nechce víc než já. Takže ať to oni chtějí, ale věřte mi, že já to chci ještě víc a udělám pro to všechno,“ slibuje Fuksa.

Tak snad pátek bude zase medailový den.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.