Hlavní obsah

Neskutečné! Egypťanka na olympiádě šermovala v sedmém měsíci těhotenství

To vítězství nad Američankou Elizabeth Tartakovskou na planši slavila, skoro jako kdyby celou olympiádu vyhrála. Co na tom, že šlo teprve o první kolo soutěže v šavli a že hned v tom dalším z něj po prohře s Korejkou vypadla?! Egypťanka Náda Háfizová totiž přiznala, že šermovala v sedmém měsíci těhotenství. „Byla to má třetí olympiáda, ale tentokrát i s malým olympionikem.“ Svou účastí v požehnaném stavu chtěla ukázat sílu egyptské ženy, na svém instagramovém účtu ale teď od řady krajanů čte hodně smutné komentáře.

Foto: Albert Gea, Reuters

Těhotná Egypťanka Náda Háfizová (vpravo) v souboji s Korejkou, který na olympiádě prohrála.

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Pod šermířským kompletem bylo její těhotenské „bříško“ pečlivě ukryté, a tak na první pohled nešlo postřehnout, co po svém vítězství nad Američankou Háfizová prožívá. Až později na svém instagramovém profilu vysvětlila: „To, co se vám jeví jako dva soutěžící na planši, byli ve skutečnosti tři. Já, má soupeřka a moje budoucí miminko. Píšu tento příspěvek, protože jsem na postup neskutečně hrdá.“

Sama je v civilu lékařkou, a tak popisovala, že ji těhotenství nikterak v přípravě i samotné olympijské soutěži nelimitovalo. A že svou účast bere i jako ukázku síly egyptské ženy.

„Když jsem se zmínila o svém těhotenství, bylo to pro můj milovaný národ. Abych osvětlila sílu, vytrvalost a neúnavnost egyptské ženy. A výhra nad americkou šampionkou, která je na sedmém místě světového žebříčku, je jasným důkazem toho, co dokáže egyptský doktor, sportovec, a především žena,“ napsala Háfizová.

Jenže na sociálních sítích evidentně Egypťany dost rozdělila. A tak vedle těch, kteří příspěvek lajkují, je i velká spousta „hejtrů“, kteří jí vzkazují, že své místo měla raději přenechat tomu, kdo měl na olympiádě šanci na medaili. Zároveň ale o jejím motivujícím příběhu referují světové weby, třeba Eurosport ji označil za „skutečnou šampionku“.

„Těhotenství je samo o sobě náročné, ale udržet si rovnováhu mezi životem a sportem nebylo o nic méně namáhavé. Ovšem stálo to za to,“ míní Háfizová.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.