Hlavní obsah

Nepřijatelné, pobuřující! Ukrajinu nadzvedl adept na šéfa MOV

Pět měsíců zbývá do volby nového předsedy Mezinárodního olympijského výboru a sedmička adeptů na nástupce Thomase Bacha už se profiluje svými postoji. Ten, který prezentoval Španěl Juan Antonio Samaranch ml., ale vzbudil pořádný rozruch nejen na Ukrajině.

Foto: Susana Vera, Reuters

Juan Antonio Samaranch ml., kandidát na předsedu Mezinárodního olympijského výboru

Článek

Na konferenci sportovních lídrů v Budapešti 64letý rodák z Barcelony pohovořil o návratu Ruska na olympijské hry. Byť uznal, že současný stav je jasným porušením olympijské charty, okamžitě dodal, že hned jak pomine důvod k suspendaci země, „musí Mezinárodní olympijský výbor začít velmi tvrdě pracovat na jejím návratu.“

V době, kde Rusové dál zabíjejí na ukrajinském území, je to minimálně hodně necitlivý výrok, aspoň tak je vnímán na Ukrajině.

Samaranch připomněl, že Rusko nebylo suspendováno za invazi, ale za porušení olympijského příměří, hodně eufemisticky hovořil o jeho útoku jako „převzetí odpovědnosti na území jiného národního olympijského výboru“ a zdůraznil, že MOV se konfliktu nijak neúčastní, nestaví se na žádnou stranu a drží si nezávislost.

„Pro celou naši sportovní komunitu je tento postoj velmi překvapivý a velmi pobuřující. Návrh na možný návrat Ruska je neakceptovatelný,“ reagoval pro agenturu AFP ministr sportu Matvij Bidny.

Současného viceprezidenta MOV pozval na Ukrajinu, aby si „prohlédl zničená sportoviště a promluvil se sportovci, jejichž rodiče a příbuzní byli zabiti v důsledku ruské ozbrojené agrese.“

Foto: Susana Vera, Reuters

Juan Antonio Samaranch ml. by rád v čele MOV navázal na svého otce.

Válka na Ukrajině zuří už třetím rokem, Rusko bylo suspendováno hned po zahájení svého útoku krátce po zimních olympijských hrách v Pekingu. Současné vedení v čele se 70letým Bachem našlo cestu, jak některým sportovcům z Ruska a Běloruska umožnit start na olympijských hrách, ale v Paříži se Rusů představilo jen patnáct.

Další sportovní osud země bude jedním z témat volby předsedy MOV. Zatímco další z favoritů Sebastian Coe ukázal už jako šéf Světové atletiky, že k Rusku dokáže být nekompromisní, když vyloučení země označil jako jediné možné řešení, Samaranch jí ukazuje mnohem vstřícnější tvář.

Syn dlouholetého předsedy MOV, který pěti kruhům vládl v letech 1980 až 2001, část dětství strávil v Moskvě, kde jeho otec působil v diplomatických službách.

Je zjevné, že svými aktuálními výroky si mezi většinou evropských zemí popularitu nezískal, na druhou stranu už před hrami v Paříži se ukázalo, že řada mimoevropských zemí je návratu Ruska nakloněna, nebo to pro ně není nikterak zásadní téma.

Však také Samaranch připomněl, že „ruská záležitost je velmi komplexní, je jedním z více než 40 ozbrojených konfliktů na planetě a rozhodně není nejkrvavějším, jen tím, který vidíme v západním světě v televizi nejvíc.“

Obhajuje agresora?

„Tento postoj je neslučitelný s ambicí vést Mezinárodní olympijský výbor,“ uvedli ve společném prohlášení ministr sportu Matvij Bidny a Andrij Sybiha, nový ukrajinský ministr zahraničí.

„Takové výroky demonstrují nedostatek pozornosti či jeho snahu obhajovat agresora. Rusko nepřestalo se svými zvěrstvy, pokračuje v brutální válce proti Ukrajině,“ doplnili s tím, že Rusko používá sport jako nástroj své propagandy.

Kromě Coea a Samaranche by v Lausanne do křesla pro předsedu MOV chtěli usednout 41letá Kirsty Coventryová ze Zimbabwe, jordánský princ Fejsál Husajn, Francouz David Lapparient, Japonec Morinari Watanabe a Brit Johan Eliasch, označovaný za možného černého koně voleb.