Hlavní obsah

Nepozorný kameraman málem způsobil katastrofu. Jak je tohle možné? nechápal šampion

Kameraman na Stade de France v Paříži nedodržel naprosto zásadní pravidlo. Před vstupem na atletický ovál, kde se právě konal rozběh na 5000 metrů mužů, se nerozhlédl. A připletl se přesně do hlavního pole závodníků. Všichni se naštěstí nepozornému kameramanovi dokázali vyhnout, přesto pro lidské selhání jednotlivce zrovna pochopení neměli. „Tohle by se stávat nemělo, obzvlášť na olympiádě,“ postěžoval si norský mistr světa Jakob Ingebrigtsen.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Etiopané Biniam Mehary, Addisu Yihune a Jakob Ingebrigtsen Norska v čele rozběhu, ilustrační foto

Článek

Druhý rozběh na pět kilometrů se blížil do finiše, když to po deseti minutách stadionem pořádně zahučelo.

Diváci se snažili upozornit kameramana, jenž natáčel dění v oštěpařském sektoru. Ale marně. Muž s kamerou suverénně nakráčel na ovál, zastavil se až ve druhé dráze ve chvíli, kdy se kolem něj prohnali elitní vytrvalci.

Ke karambolu naštěstí nedošlo, ale třeba jeden z favoritů Ingebrigtsen musel nečekanou překážku oběhnout z pravé strany a ztratil tím čas i koncentraci. Na kameramana se hned nevěřícně otočil.

„Říkal jsem mu, jak je tohle vůbec možné, a zatřásl jsem hlavou,“ líčil 23letý atlet pro norský server Dagbladet. „Nevím, jestli to někomu zničilo závod, ale rozhodně ho to negativně ovlivnilo. O tomhle ještě uslyšíme,“ tušil Ingebrigtsen.

Svůj rozběh nakonec dokázal vyhrát a spravil si chuť po úterním finále na 1500 metrů, kde nedokázal obhájit zlato a skončil až čtvrtý.

Kontroverzní moment nabídl už první pětikilometrový rozběh. Brit George Mills upadl po kontaktu s Francouzem Hugo Hayem, do finiše se nedostal a po závodě se s domácím atletem pustil do slovní potyčky.

Rozhodčí nakonec Brita zachránili a všechny čtyři účastníky hromadné kolize automaticky zařadili do sobotního finále.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.