Hlavní obsah

Nepodal ruku, křičel Alláhu akbar a nakonec brečel. Judistu dohnala karma, vyslechl si na sítích

Aktualizováno

Tádžický judista Nurali Emomali nezanechal na olympijských hrách v Paříži příliš dobrý dojem. Po osmifinálovém souboji v kategorii do 66 kilogramů nepodal ruku izraelskému soupeři Baruchu Shmailovovi, k tomu navíc zakřičel pozdrav „Alláhu akbar“. Po dalším zápase pak skončil v kaluži slz.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Tádžický judista Nurali Emomali skončil po zápase s japonským obhájcem zlata Abem s vykloubeným ramenem.

Článek

Judo se vyznačuje respektem k soupeři. Úklona tak nesmí chybět před ani po žádném zápase. Tádžický judista Emomali se však rozhodl, že hold svému izraelskému sokovi nevzdá. Podle pravidel se sice uklonit musel, ale po vyhraném souboji již svému protivníkovi ruku nepodal.

Emomali navíc zakřičel světoznámý pozdrav „Alláhu akbar“, který v arabštině značí: Bůh je převeliký. Byť je tento pozdrav na Blízkém východě běžný, v Evropě vyvolává asociace spojené s radikálním islamismem a terorismem.

Tádžický judista postoupil do čtvrtfinálového kola, tam ale jeho pouť turnajem skončila. Japonský judista Hifumi Abe, který obhájil v Paříži zlato z Tokia, ho hodil na lopatky a přesvědčivě vyhrál. Emomali navíc skončil v kaluži slz, jelikož si při pádu vykloubil rameno.

„Dohnala ho olympijská karma,“ napsal na sociální síti X Michael Dickson, bojovník za práva Izraelců.

Náboženská nevraživost mezi muslimy a židy a válečný konflikt mezi Izraelem a palestinským Hamásem se tak projevuje i v Paříži. Izraelští sportovci byli už před odjezdem do dějiště letních olympijských her upozorněni, že se mohou stát cílem útoků, když dostávali výhružné zprávy.