Hlavní obsah

Nenávistné zprávy? Snažím se to nečíst, přiznává česká atletka

Je stále ještě juniorkou, přesto čerstvě 19letá čtvrtkařka Lurdes Gloria Manuel prožívá průlomovou sezonu už mezi dospělými. Zazářila čtvrtým místem na mistrovství Evropy, poprvé okusila prestižní Diamantovou ligu a teď ji čeká premiéra pod pěti kruhy. Rostoucí sláva s sebou však přináší i stinnou stránku věci.

Do Paříže se speciálním účesem. Olympiáda je úplně jiný svět, říká Gloria Lurdes Manuel Video: Sport.cz

Článek

Talentovaná atletka si o sobě na sociálních sítích musí číst dlouhou řadu nenávistných komentářů. To vše jen kvůli jejímu původu. Její otec pochází z Angoly, ona sama se narodila v Ostravě, domov má na jihu Čech v Táboře. „Jsem ráda za podporu a každou pozitivní zprávu i vzhledem k tomu, že mi poslední dobou přišly i nějaké negativní. Kvůli barvě pleti,“ připustila Manuel před odletem do Paříže.

„Spíš mi to říká okolí, snažím se to nečíst. Kdybych měla číst všechny komentáře, tak nedělám nic jiného,“ uvědomovala si. Z nepříjemného problému se tak snaží vzít něco kladného a šíří pozitivní myšlenky. „Lidem, kteří mají podobný problém jako já, chci vzkázat, ať si stojí za svým a jdou si za svými sny,“ usmála se.

Při loučení ukápla slzička. Amálii Švábíkovou mrzelo, že přítel nemůže letět na olympiádu. Za čtyři roky to snad vyjde a pojedou obaVideo: Sport.cz

Na pražském letišti zaujala zářivým úsměvem, ale také čerstvým účesem ve vínových barvách. „Na každý závod si vymýšlím nový vzhled. Pro olympiádu jsem zvolila tyhle copánky boho braids i v jiné barvě, většinou nosím černou,“ vysvětlovala Manuel.

Její disciplína, tedy hladká čtyřstovka, přijde na řadu v pondělí v poledne. „Zatím nervózní nejsem, to mě celkem překvapuje, když vidím, jak je to velká akce,“ podotkla česká kometa. „Zjistila jsem, že je zbytečné se moc stresovat. Vždyť o nic nejde. Je to jen další závod, nasbírám zkušenosti a pokusím se splnit si osobní cíle,“ líčila.

Malý Kaapo dělal na letišti svalovce a popřál mamince Kristiině Sasínek Mäki, ať vyhraje. Ta by si v Paříži ráda zopakovala olympijské fináleVideo: Sport.cz

A jakou metu si pro olympiádu vytyčila? „Chtěla bych postoupit do semifinále, ale konkurence je obrovská. Holky jsou opravdu rychlé,“ tuší Manuel. „Taky bude záležet, jak se vyspím, najím, jestli se budu cítit dobře,“ ví.

Věří, že zužitkuje zkušenosti z největších seniorských akcí, které letos absolvovala. „Vím, jak to chodí. Nějaké zkušenosti už jsem startem na mistrovství Evropy nebo Diamantové lize nasbírala. Ale přece jenom je to jiný svět,“ uzavřela Manuel.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.