Hlavní obsah

Nekonečná nastavení. Fotbal využívá olympiádu k experimentu, který budí rozpaky

Nastavuje se osm, dvanáct, třináct, patnáct, ale i klidně šestnáct minut, po kterých zápas stejně dál pokračuje. Olympijský turnaj ve fotbale provázejí pozoruhodně dlouhá nastavení. FIFA využívá olympiádu k experimentu. Fanoušci se ale diví a vztekají. Proč? Tak trochu se zapomnělo na osvětu.

Foto: Raquel Cunha, Reuters

Maskot pařížských her na fotbalovém stadionu v Nice

Článek

Hned při zahájení turnaje se druhá půle mače mezi Argentinci s Maročany natáhla o 15 minut. Favorizovaní Jihoameričané prohrávali 1:2, což fanoušci jízlivě na sítích komentovali: Hraje se tak dlouho, dokud Argentinci nevyrovnají.

Možná si vybavíte, jakou ostudou vše dopadlo.

Argentinci skutečně ve 106. minutě skórovali, vytočení diváci vtrhli na hřiště, což naopak zahnalo fotbalisty do šaten. Jenže v nich se švédský rozhodčí Nyberg dozvěděl od videokolegů, že gólu předcházel ofsajd.

Čili po patnáctiminutovém nastavení a bezmála dvouhodinovém přerušení se muselo ještě dohrát posledních pár desítek vteřin…

Ale zpět k nekonečným nastavením, která se rychle staly olympijskou normou. Třeba v ženském čtvrtfinále mezi domácími Francouzkami a Brazilkami se ve druhém poločase nastavovalo 16 minut, ale nakonec se hrálo ještě o tři minuty déle.

Turnaje obou kategorií ve Francii vrcholí. V pondělí se hrají mužská semifinále, o den později si o finále zahrají dámy.

A nebuďte překvapení, pokud se duely zase nezvykle natáhnou. FIFA využívá olympijský turnaj k experimentu. Ve Francii se testuje vylepšený VAR s časomírou, která měří veškerá přerušení hry.

Už předloni na mužském mistrovství světa rozhodčí zavedli delší nastavení, která více odpovídala průtahům ve hře. Jenže zatímco v Kataru šlo především o pocitovou záležitost rozhodčích, ve Francii se využívá technika.

Je zřejmé, že technologie dozná úprav. Horší je, že na oficiálních kanálech nedohledáte informaci o zapojení strojů do výpočtu nastavení. Řádná osvěta zoufale schází. Nezvyklost vysvětluje jen pár serverů, kam přispívají spíš fotbaloví nadšenci.

FIFA považuje minimálně u mužů olympiádu za turnaj druhé jakosti. Mizernou komunikací to jen dokládá, čímž si zároveň nadbíhá problémům a kontroverzím.

Fanoušci za extra nášupem času vidí spíš neumětelství, spiknutí, komplot a levotu než pokus o lepší podívanou.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.