Hlavní obsah

Nejvyšší bezpečnostní stupeň v Paříži. Pozor na zloděje, auta nechte doma, radí fanouškům. Apel i na sportovce

Pro české fanoušky to bude sportovní svátek, jaký dlouho nezažijí. Olympijské hry vzdálené necelé dvě hodiny letu, navíc v tak turisticky atraktivní destinaci, jakou je Paříž. Jenže nádherný zážitek se může změnit v pořádnou lapálii, a tak Český olympijský výbor ve spolupráci s ministerstvem zahraničí vydal soubor preventivních doporučení.

Foto: Pawel Kopczynski, Reuters

Olympijské kruhy na Eiffelově věži

Článek

Bezpečnost je při organizaci olympijských her stále významnější (a nákladnější) složkou, k čemuž přispívá současná geopolitická situace s konflikty na Ukrajině a v Pásmu Gazy. A do Paříže má v souvislosti s olympiádou dorazit až 16 milionů návštěvníků.

Ve Francii už několik měsíců platí nejvyšší bezpečnostní stupeň, tedy urgentní hrozba teroristických útoků. Neznamená konkrétní nebezpečí, ale maximální zpřísnění všech kontrol. Paříž bude rozdělena do několika zón s regulovaným vstupem, nejpřísnější opatření budou v okolí sportovišť a řeky Seiny, kde je plánováno slavnostní zahájení.

Chtěli jste do francouzské metropole vyrazit autem? Silně se nedoporučuje, pro návštěvníky bude výrazně snazší pohyb po městě hromadnou dopravou, a především pěšky či na kolech.

Odhaduje se, že MHD bude muset odbavit až o milion pasažérů denně víc než obvykle. Také na tom město plánuje patřičně vydělat, jízdenky zdražily více než dvojnásobně na čtyři eura. Komplikace může nastat kvůli stávkám, které jsou ve Francii velmi časté, dopravní podnik vyhlásil stávkovou pohotovost až do 9. září.

Návštěvníci by si měli pečlivě hlídat svá zavazadla. A pozor, francouzská policie bývá nekompromisní, odmlouvání netoleruje. Pokud bude nahlášena jakákoliv taška či batoh bez dozoru, bude okolí vyklizeno a doprava včetně MHD až na hodinu zastavena.

Přes 30 000 Čechů

Ale hrozby číhají i na pěší turisty. Stoupl počet útoků nožem a přibývá i kapesních zlodějů. „Každý den řešíme několik případů okradených českých občanů,“ potvrzuje Martin Smolek, jenž vede právní a konzulární sekci na ministerstvu zahraničí. Doporučuje se rovněž používání repelentů proti komárům kvůli šíření horečky dengue.

Českých fanoušků se během olympijských her od 26. července do 11. srpna očekává v Paříži přes 30 000, zázemí najdou v Českém domě v parku La Villette. Detailnější soubor doporučení a kontaktů najdou na stránkách ministerstva zahraničí.

Jak se dotknou opatření samotných sportovců, jejichž nominace se bude v pondělí schvalovat? „Apelujeme na ně, aby neopouštěli bezpečnostní perimetr,“ říká sportovní ředitel ČOV Martin Doktor. Do perimetru spadá olympijská vesnice, sportoviště a doprava mezi nimi.

Dejte na zdravý rozum

„Stejně se soustředí na své soutěže, a když po nich přece jen vyrazí někam ven, tak zdůrazňujeme, ať spoléhají na svůj zdravý rozum,“ tlumočí Doktor pokyny olympionikům, kteří jsou na množství kontrol zvyklí.

„Organizátoři nás ujišťují, že připraveno bude enormní množství lidí z ozbrojených složek, násobně více než sportovců,“ hlásí Doktor.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

EURO 2024 v Německu

Mistrovství Evropy ve fotbale, které se hraje v deseti německých městech od 14. června do 14. července 2024, se posunulo do vyřazovací fáze. Česká reprezentace obsadila v základní skupině čtvrté místo a do play off nepostoupila.