Hlavní obsah

Největší cirkus, jaký jsem zažil, zuřil argentinský kouč po nevídaném konci zápasu

Vzrušení a hněv. Porážka, navíc stvrzená po nevídaném dvouhodinovém čekání. „Je to ubohé,“ zuřil trenér argentinských fotbalistů Javier Mascherano, jehož svěřenci sice dali druhý gól proti Maroku po více než čtvrthodině nastavení, ale VAR rozhodl, že téhle situaci v zápase úvodního kola olympijského turnaje předcházel ofsajd, a tak stav zůstal 2:1 pro africký tým. Dohrávka několika desítek sekund před vyklizeným hledištěm po zhruba dvou hodinách už na výsledku nic nezměnila. Neuvěřitelný start turnaje rozpoutal emoce. A ty asi hned tak neutichnou.

Foto: Silvia Izquierdo, ČTK/AP

Argentinský kouč Javier Mascherano při utkání s Marokem.

Článek

„Je škoda, že se něco takového stane a otráví to turnaj. Něco takového by se nestalo ani na vesnickém turnaji,“ uvedl rozhořčeně Mascherano po utkání, jehož přerušení přišlo právě po druhé argentinské brance a domnělém vyrovnání.

Naštvaní maročtí fanoušci v tu chvíli na protest proti dlouhému přídavku házeli na plochu různé předměty a stevardi se snažili chytat rozdivočelé fanoušky, kteří vnikli na hřiště. Ve vřavě nedošlo na to, že by se měl u videa zkontrolovat gól. Zůstával výsledek 2:2 a panoval zmatek, zda je hra ukončena, nebo přerušena. Diváci byli vyzváni, aby odešli, a hráči zmizeli v útrobách stadionu. Po téměř dvouhodinové přestávce se hráči vrátili na plochu Po neuznání branky se hrálo dál ještě tři minuty, skóre už se nezměnilo.

Foto: Thaier Al-sudani, Reuters

Argentinec Giuliano Simeone telefonuje během přerušení zápasu s Marokem.

„Nepříjemné je, že hra byla na dlouho přerušena. Pokud chcete něco zkontrolovat, mělo by se tak stát ihned,“ kroutil hlavou Mascherano.

„Nedokážu vysvětlit, co se stalo. Strávili jsme hodinu a půl v šatně a neřekli nám, co se bude dít. Maročané nechtěli hrát, my nechtěli pokračovat a fanoušci po nás házeli věci. Tohle je největší cirkus, jaký jsem v životě zažil. Nevím, proč jim to trvalo tak dlouho,“ zlobil se argentinský trenér, sám dvojnásobný olympijský vítěz. „Pokud byl u Medinova gólu ofsajd, tak měl zápas pokračovat, abychom využili tlak, který jsme měli. Nemyslím, že se měly dohrávat tři minuty po hodině a půl,“ mínil dále bývalý hvězdný hráč Liverpoolu či Barcelony.

Se svým týmem teď chce vyhrát zbývající dva zápasy ve skupině a postoupit do vyřazovací části turnaje, který podle něj ovšem utrpěl na prestiži. I s pořadateli. Mnozí mluví o frašce už před zahájením her.

„Kromě olympijského ducha musí organizace splňovat i standard turnaje, a to bohužel v tuto chvíli neplatí,“ dodal kouč.