Hlavní obsah

Nejrychlejší ze všech? Překvapení, přiznala Satková. Teď by chtěla kouzlit

Do finálového dne nastoupí jako úplně poslední. Značí to, že Gabriela Satková při své olympijské premiéře zajela kvalifikaci ze všech nejrychleji, za sebou nechala i hvězdnou obhájkyni zlata Jessicu Foxovou. „Můžu být ráda, že jízda vyšla, ale holky ještě pořádně neukázaly, co v nich je,“ tlumila očekávání 22letá slalomářka.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Gabriela Satková byla v kvalifikaci kanoistek nejrychlejší.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Byla to ladná jízda divokým proudem u jezera Vaires sur Marne. Však nikdo kromě brněnské rodačky nedokázal protnout cílovou buňku v čase pod sto sekund. Jistě, kvalifikace sloužila jen k eliminaci tří lodí z vodácky slabších krajin, ale nejrychlejší čas je vždy povzbuzením. Zvlášť když ani Satková ještě nevyložila všechna esa.

„Věděla jsem, že není třeba riskovat úplně a klidnější jízda by měla stačit, a tak jsem taky jela,“ povídala pak na břehu. Za ní na světelné tabuli zrovna svítily výsledky s českou vlaječkou na prvním místě.

„Snažím se držet nohama na zemi, na vítězství v kvalifikaci se nikdo neptá. Ale trochu to pro mě překvapení je. Myslela jsem, že holky pojedou lépe, ale zřejmě jen zvolily jistější taktiku,“ odhaduje.

Na pařížské trati už má najeté desítky tréninkových jízd, nic by ji nemělo překvapit. „Mají tu výhodu fyzicky silnější holky, já jsem spíš přes techniku. Jestli má někdo ještě velkou rezervu, tak Jessica,“ odkazuje na Australanku, která už v Paříži vládla kajakářkám.

Ve středu po půl čtvrté půjde nejen o souboj slalomových dovedností, ale také silné psychiky. Tu už na velkých závodech svěřenkyně Ondřeje Cvikla několikrát předvedla. Získala doma v Troji evropské zlato, v Bratislavě světový bronz…

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Ale olympijskou atmosféru poznává poprvé. „Klíč je snažit se být v klidu, i když je to náročné. Nezapomenout se usmát, udělat si něčím radost,“ popisuje svůj recept. „Však stresovat se budu až před jízdou, je zbytečné už večer předtím,“ uvažuje.

Radost jí udělala třeba sestra Martina, která za ní dojela až do Paříže na kole, stejně tak další členové rodiny. „Je hodně vzácné, že se tu všichni v Paříži sejdeme, třeba s bráchou se tak často nevidím,“ cenila si. V olympijské vesnici si pustí film, poslechne audioknihu…

Aktuálně u ní vede fantasy plná mluvících zvířat Letopisy Narnie, které si plánovala večer doposlechnout. A pak se trochu slalomové magie bude hodit i ve středu odpoledne. „Bylo by fajn, kdybych tam mohla předvést nějaká kouzla,“ usměje se.