Hlavní obsah

Nejlepší výkon ženské historie? To je jako z jiné říše, smekala i česká hvězda

Po doběhu si nasadila na hlavu korunu, kterou přinesla na stadion její švagrová. Symbolicky, výstižně. Američanka Sydney McLaughlinová-Levronová je atletickou královnou nejen čtvrtky překážek, ale i napříč disciplínami. Alespoň podle bodovacích tabulek.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Sydney McLaughlinová-Levronová, královna čtvrtky překážek

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Světový rekord ve čtvrtek posunula na 50,37 s. „To je prostě neuvěřitelné. Jako z jiné říše,“ smekala Zuzana Hejnová. Dvojnásobná mistryně světa sledovala vystoupení 25leté Američanky přímo z tribun Stade de France, však si o den později v Paříži šla pro opožděné stříbro z londýnské olympiády 2012.

Tehdy Hejnová zaběhla čas 53,38 s, v Paříži by s ním byla sedmá. Tak moc se její parádní disciplína posunula. „Vždyť i čtvrté místo tady za čas 52,29 by byl tehdy světový rekord,“ připomínala. Čím to? „Posouvají se technologie, nové tretry, někdo mi říkal, že i dráha je hodně rychlá a víc pruží,“ vypočítává Hejnová.

Sama přála Nizozemce Femke Bolové, aby Američance trochu zatopila, ale ta ve snaze udržet se McLaughlinové-Levronové přepálila úvod závodu, pak jí došly síly a skončila třetí. „Naše disciplína nebyla tak populární a my ji zpopularizovaly docela rychle,“ chválila Američanka sebe i své konkurentky.

Ale svěřenkyně legendárního kouče Boba Kersee je o pořádný krok napřed před zbytkem světa, však vyhrála o sekundu a půl. „Vždyť takové časy u nás běhají chlapi,“ usmála se Hejnová.

Na stupně vítězů by se na mistrovství republiky vešla McLauhglinová v pohodě, však i na evropském šampionátu by za sebou nechala jedenáct mužských soupeřů (byť ti mají vyšší překážky).

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Dosud byl podle bodovacích tabulek nejlepším výkonem ženské historie světový rekord Florence Griffithové-Joynerové na stovce 10,49 s, McLaughlinová-Levronová ho překonala o osm bodů. Ostatně i mužský historický top výkon viděl Stade de France, je jím světový rekord tyčkaře Armanda Duplantise 625 cm, který je bodově ještě výš.

Ale Američanka se nechce zastavit. „Perfektní závod neexistuje. Ale jak se blížím hranici 50 sekund, tak myslím, že se mu přibližuju,“ prohlásila. „Má na to běžet pod padesát,“ je přesvědčena Hejnová. „Kdyby měla někoho, kdo by ji tlačil, ještě by zrychlila. Běhá neuvěřitelně lehce a naučila se techniku překážek bezchybně na obě nohy,“ chválí.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Sydney McLaughlinová-Levronová a její nový světový rekord.

Jenže McLaughlinová-Levronová se starty šetří. „Je to škoda pro atletiku,“ namítají jedni. „Když bude objíždět jeden mítink za druhým, tak nebude běhat tak rychle,“ reagují druzí.

„Přitom překážky chtějí vyběhat a čím víc absolvujete závodů, tím je to lepší. Nevím, proč volí takovou taktiku, dřív se aspoň občas objevila na nějaké diamantovce, teď vůbec,“ připomíná Hejnová.