Hlavní obsah

Nejlepší v historii, trumfla i šéfa olympiády. Je prostě jinde, smeká Satková před australskou hvězdou

Už není pochyb, tahle žena se stává nejvýraznější postavou historie vodního slalomu. Australance Jessice Foxové se povedl unikátní kousek, když na jedněch hrách vládla kanoistkám i kajakářkám. Navíc stylem, na který i její soupeřky hleděly obdivně s otevřenou pusou.

Foto: Kirsty Wigglesworth, ČTK/AP

Jessica Foxová slavila zlato s australskými fanoušky.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Už když v Londýně 2012 jako čerstvě 18letá dívka vybojovala stříbro, bylo zřejmé, že má velkou budoucnost. Zazávodila si tam i s českou legendou Štěpánkou Hilgertovou, která pro změnu dříve soupeřila s maminkou Foxové Myriam.

Po ní má francouzské kořeny, sama se narodila v Marseille a má i francouzského přítele, není tak divu, že v kategorii bez domácí naděje tribuny rozburácela právě 30letá slalomářka žijící v Penrithu. „Viděla jsem tolik australských vlajek. Vím, že hodně fanoušků přiletělo od nás, dost jich bylo místních,“ hlásila.

I když se ve finále kanoistek zdálo, že Němka Elena Liliková nasadila laťku hodně vysoko, Foxová ji i s dotykem branky předjela o více než dvě sekundy. „Ona je prostě jinde,“ stručně a výstižně hlásila nejlepší Češka Gabriela Satková. „Má extrémní talent, zároveň je dříč a nebojí se jít do každé jízdy naplno,“ říkala sedmá žena pařížského finále.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

„Myslím, že to byla moje nejlepší jízda v životě,“ uznala Foxová, když získala už šestou olympijskou medaili a třetí zlato, čímž v historické tabulce trumfla i současného šéfa pařížských her Tonyho Estangueta. „Tyhle hry jsou pro mě kouzelné,“ přiznala. A to může útočit na třetí pařížské zlato v nové olympijské disciplíně kajakkros.

Foxová přes své úspěchy zůstává skromná, i proto je oblíbená u českých slalomářů, s nimiž se při pobytech v Evropě potkává i v Troji. „Má můj obrovský respekt i za to, jaká je. Takový člověk se jen tak nevidí a jsem ráda, že ji znám a můžu být její kamarádka,“ oceňovala Satková.