Hlavní obsah

Nejekologičtější hry, chlubí se Francouzi. Plán drhne, jedno pití žádá dva plasty

Francouzští pořadatelé označují pařížskou olympiádu za nejekologičtější v historii. Slíbili také, že v porovnání s londýnskou olympiádou 2012 na polovinu zredukují počet plastů. Na nesrovnalosti ve smělém plánu upozorňuje britský Guardian nebo samotní diváci. „Děláte z lidí idioty,“ vzkazuje přes sociální sítě Ingrid Vanhéeová ze sdružení pro biodiverzitu Noé. Oč jde? Na jeden nápoj jsou často potřeba dvě plastové nádoby.

Foto: Profimedia.cz

Zálohované plastové kelímky na olympiádě v Paříži

Článek

Jak neekologický model zahalený do líbivých formulek o šetrnosti vypadá v pařížské praxi?

Nealkoholický nápoj - pivo se na olympijských sportovištích neprodává - vám vydají v zálohovaných bytelnějších kelímcích. Žádná novinka, podobně to funguje i v Česku na větších sportovních stadionech.

Rozdíl nastává po objednávce. Francouzská obsluha před vašima očima vytáhne z ledničky půllitrovou plastovou láhev. Otevře ji, naplní plastový kelímek, prázdnou láhev zmačká a vyhodí.

Ne, žádné pípy, post mixy, sudy nebo alespoň rozlévání nápojů z větších lahví. Úsporu by i představovalo, pokud byste dostali i onu plastovou lahev.

Jedná se o kaňku jinak zdařile zorganizované monstrózní akce.

Mezery v proklamacích mezi řádky připouští i hlavní olympijský sponzor Coca Cola, která v prohlášení uvedla, že „podporuje ambici snížit množství plastů na jedno použití“. Zámořský gigant připomíná, že se 9,6 milionu nápojů obešlo „bez jednorázových plastů“, ale 6,2 milionu nápojů bylo prodáno z jednorázových recyklovatelných lahví.

Znamená to, že jedno pití často žádá dvě nádoby. Lehkým propočtem se dopídíte, že se vše zefektivňuje až ve chvíli, kdy si do vyměnitelného kelímky objednáte další a další nápoj.

A to se zase moc často neděje.

Půllitrová kola nebo limonáda stojí na olympiádě pět eur, což není zrovna málo ani pro movitější cizince. Navíc v době veder se na řadě sportovišť dá napustit voda zdarma.

„Tohle není hezká vizitka pro Francii a Coca Colu,“ říká regionální radní a mluvčí francouzské Stany zelených Sophie Bussiéreová. „Opravdu nemůžeme velkolepé oslavy sportu ničit ekologickým diletantstvím.“

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Plast, plast, plast. Půllitrové lahve Coca Coly v plastových baleních. I tak to vypadá u olympijských stánků s občerstvením.

Zádrhel nastává i u vratných kelímků, za které se účtuje záloha dvě eura. Část fanoušků je nevědomky vyhazuje. Vyskytují se trable při vrácení - známý nešvar tuzemských hudebních festivalů. Anebo si je diváci odnesou domů jako suvenýr, z nějž se ale dřív nebo později stejně stane odpad.

Ekologové nebo zastánci udržitelnosti se zlobí. Spíš než plýtvání s plasty vyčítají organizátorům řeči, kterými se oháněli.

Vystihuje to Nathalie Gontardová, šéfka výzkumu ve francouzském Národním výzkumném ústavu pro zemědělství, potraviny a životní prostředí. Přelévání nápojů z plastových lahví do plastových kelímků považuje za bizarní způsob vypořádání s plastovým odpadem.

„Veřejnost není hloupá a všichni se cítí zklamaní,“ dodává.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Související témata:
Zálohování obalů