Hlavní obsah

Nebylo kam sáhnout, zhasla jsem jako svíčka. Finále bylo blízko, mrzelo Češky

Společně jezdí teprve první sezonu, závěrečná příprava měla k ideálu daleko. Přesto veslařky Lenka Lukšová s Annou Šantrůčkovou na kanále Vaires-sur-Marne sahaly po finále A, které jim o jednu příčku uniklo, a ve čtvrtek je čeká boj o 7. až 12. místo.

Foto: Profimedia.cz

Vyčerpaná Anna Šantrůčková (vlevo) a Lenka Lukšová po olympijském semifinále

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Do medailových bojů postupovaly z každého semifinále tři dvojskify, Češky byly od první pětistovky až do cíle čtvrté, když třetí Francouzky měly dlouho na dosah. Až na poslední pětistovce se rozdíl zvýšil na více než tři sekundy.

„Z mého pohledu bylo áčko blízko. Časově nakonec ne, ale v závodě jsme byly a došlo nám až v konci, kdy nám ujely,“ vyprávěla 32letá Lukšová, která tak i na své čtvrté olympiádě pojede na dvojskifu finále B.

Její o devět let mladší parťačka, která kvůli virovému onemocnění musela odložit cestu do Francie, si sáhla na dno. „Věřila jsem ještě 250 metrů před cílem, kdy jsme to zkusily a zrychlily jsme. Ale pak jsem na sobě hodně cítila, že jsem neměla kam sáhnout,“ říkala Šantrůčková.

Lukšová ještě zakřičela k nástupu. „Myslela jsem, že je ještě docvakneme, ale už to nešlo,“ hlásila. „Asi bych to dojela se stejným úsilím jako od začátku, ale to by nestačilo, tak jsme to rozbalily trochu dřív. Věřily jsme, že je dojedeme, ale už jsem zhasla jako svíčka a cítila, jak mě Lenka trochu veze,“ přiznávala Šantrůčková, která za cílem chvíli vydýchávala vyčerpání.

Mohly být znát dozvuky nemoci a tréninkového výpadku. „A dost mě sejmulo vedro,“ přiznávala. Češky tu zatím poznaly oba extrémy pařížského počasí. Po deštivé rozjížďce úmorné vedro.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

„Namočila jsem si před startem hlavu a pak jsem horko tolik nevnímala, ale nějaké síly to bere, déšť byl možná lepší,“ připouštěla Lukšová. „Rozjížďka byla celkově příjemnější i tím, jak jsme jely na čele, teď byla znát nervozita. Nevím, jestli nemocí, ale na posledních 250 metrech jsem to odnesla,“ litovala její parťačka.

Přesto v první společné sezoně předvádějí kvalitní výkony, souhra je lepší závod od závodu. „Ale tohle semifinále mě bude mrzet,“ mračila se Šantrůčková.

Sebrat motivaci pro finále B podle Češek nebude problém. „Dnešek hodíme za hlavu, pořád chceme co nejlepší umístění,“ burcuje Lukšová, která zkusí vyrovnat své olympijské maximum. V Londýně před dvanácti lety byla pod dívčím jménem Antošová se svou sestrou Jitkou sedmá.