Hlavní obsah

Napětí v boxerském turnaji žen na OH stoupá. Italka opouštěla ring se zraněním a slzami v očích

Aktualizováno

Kauza ohledně alžírské boxerky Imán Chalífové v Paříži pokračuje. V prvním zápase pod pěti kruhy se kontroverzní zápasnici postavila Italka Angela Cariniová. Ta si odmítla po jasné porážce se svojí protivnicí, která byla z loňského MS diskvalifikována kvůli vysoké hladině testosteronu, podat ruku a ring opouštěla po dvou tvrdých hitech v slzách.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Alžírská boxerka, která před rokem byla kvůli vysoké hladině testosteronu diskvalifikovaná z MS, vyhrála první zápas na olympiádě. Italka opouštěla ring v slzách.

Článek

Zápas měl jasný průběh. Chalífová dala dva tvrdé údery a Italka se zhroutila v slzách na kolena. Cariniová opouštěla ring v očividně rozrušeném stavu.

„Nikdy v životě jsem nebyla zasažena tak silně. Je na MOV, aby to posoudila,“ řekla zdrcená Italka.

Však její trenér po zápase řekl, že jeho svěřenkyně utrpěla vážné zranění nosu. Samotná italská boxerka se vyjádřila, že kvůli jasné převaze soupeřky své představení v North Paris Areně ukončila.

„Po té druhé ráně jsem cítila silnou bolest nosu. A po letech zkušeností v ringu a s bojem jsem řekla, že to stačí, nemohla bych zápas dotáhnout až do konce,“ řekla.

„Bez ohledu na všechno je to takhle v pořádku. Neprohrála jsem. Dělala jsem svoji práci jako bojovnice. Šla jsem do ringu a bojovala. Nedopadlo to. Vyšla jsem z toho s hlavou vztyčenou a se zlomeným srdcem,“ dodala.

Chalífová a také Lin Yu-Ting z Tchaj-wanu, která se poprvé pod pěti kruhy představí v zápase ve váhové kategorii do 57 kilogramů zítra, byly před rokem diskvalifikovány z mistrovství světa v boxu.

Důvodem byla vysoká hladina testosteronu, která je charakteristická pro mužské pohlaví. Mezinárodní olympijský výbor ale oběma zápasnicím start v Paříži v ženské kategorii povolil.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Byť se Chalífová stala terčem kritiky, v North Paris Areně sklidila obrovský potlesk, když vstoupila do ringu. V hledišti ji podporovalo hned několik alžírských fanoušků.

Za svojí reprezentantkou stojí i Alžírský olympijský výbor (COA), který veškerou kritiku označil za „lži“, které byly „zcela nespravedlivé“.

„Jedná se o zlovolné a neetické útoky namířené proti naší vynikající atletce Imane Chalífové ze strany některých zahraničních médií,“ uvedl dále COA.

Nikdo z přímých soupeřek Chalífové či Yu-Tingové se zatím k jejich startu nevyjádřil, ale Australanka Caitlin Parkerová ano. Ta startuje ve váhové kategorii do 75 kilogramů a s žádnou z nich se v ringu nepotká.

„Nesouhlasím s tím, aby to bylo povoleno, zejména v bojových sportech, protože to může být neuvěřitelně nebezpečné,“ řekla pro AFP.

Je podle vás správné, že Imán Chalífová boxuje na olympijských hrách v turnaji žen?
Ano
1,9 %
Ne
98,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26060 čtenářů.