Hlavní obsah

Nadšená Seemanová po skvělé premiéře: Neuvěřitelné, i když se mi plavalo zvláštně

Šlo spíše o doplňkovou disciplínu, při níž se česká plavkyně Barbora Seemanová chtěla seznámit s olympijským bazénem. Rozplavby na 100 metrů motýlkem se jí ale povedly parádně. Je z toho postup do večerního semifinále a český rekord s hodnotou 57,50.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Česká plavkyně Barbora Seemanová v Paříži.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - „Mám hlavně z času strašnou radost a k tomu třešnička v podobě postupu. Závod se mi jel trochu zvláštně, přeci jen můj první start v Paříži,“ usmívala se 24letá Seemanová.

Nakonec o 25 setin sekundy překonala vlastní český rekord, který zaplavala v listopadu 2023 v Rotterdamu. „Byl to opravdu test. I kdybych plavala o vteřinu hůř, nedělala bych žádné závěry,“ dodává.

Ale povedlo se. „Člověk úplně nevěděl, co má čekat. Zkoušela jsem si teplotu call roomu a atmosféru v bazénu, navíc z první krajní dráhy. Na to, že se mi nejelo na sto procent ladně a hezky, jak jsem zvyklá, tak neuvěřitelné,“ těší ji.

Do večerního semifinále proklouzla z celkově deváté pozice. Umístění značí, že k elitní osmičce a postupu do velkého finále je blízko.

„Takhle to vůbec neberu. Stovka je o desetinách, holky za mnou jsou strašně rychlé. Tím, že jsem si na postup úplně nevěřila, nekladu na sebe žádný tlak. Chci jet svůj závod,“ vyhlíží další svůj start.

Jak ale prozradil její švýcarský trenér Luka Gabrilo, česká elitní kraulařka motýlka na soustředění před olympiádou téměř vůbec neplavala. Má to tak ráda, fyzicky nejnáročnějším stylem se pouští výhradně do sprintů.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

„Motýl je příjemný doplněk, jak si zpestřit tréninky. Teď jsem si závod užila a v semifinále zkusím, co je ještě v mých silách,“ vzkazuje. A když už byla řeč o bazénu a atmosféře, jak se zatím Seemanové jeví? „Super!“

Plavci obecně po příjezdu do francouzské metropole bojovali s dopravou z olympijské vesnice na tréninky. Někdo se dokonce přestěhoval blíže La Défense Areně. „Bylo to první dny zajímavé, ale teď už fajn,“ popisuje Seemanová.