Hlavní obsah

Nadějný mladík se vzdal olympijského snu, místo toho zůstal s umírajícím otcem

Obětoval svůj sen zabojovat za rodnou zemi na právě probíhajících olympijských hrách v Paříži, místo toho britský boxer Lewis Williams učinil klíčové rozhodnutí. Sport hodil za hlavu, zápolení pod pěti kruhy raději nahradil závěrečnými okamžiky po boku svého umírajícího otce.

Foto: Profimedia.cz

Britský boxer Lewis Williams na archivním snímku

Článek

V ostře sledované Paříži se mohl stát slavnějším, nicméně tyto záblesky a šance na medailové umístění raději vyměnil za emotivnější chvíle. Pětadvacetiletý talentovaný boxer Lewis se olympijského snu vzdal navzdory tomu, že jej čekaly klíčové turnaje předtím, než by se kvalifikoval právě na hry ve Francii. Brit raději zůstal doma vedle svého otce, který následně zemřel.

„Kolem Vánoc se konal další turnaj, ale táta začal být vážně nemocný a celkově to s ním šlo z kopce. Jedna ze sester v nemocnici naštěstí měla boxerskou minulost, takže věděla, co prožívám,“ líčí pro server The Sun. „Řekla mi, že už nezbývá moc času, byla ke mně upřímná v tom, co se děje. Raději jsem na turnaje zapomněl a zůstal jsem s otcem doma. Spali jsme vedle něj, protože jsme nechtěli, aby na to byl sám,“ povídá se slzami v očích mladík, který mezi amatéry patří k těm nejnadanějším.

Vzpomínky jsou pro boxera smutné, svého rozhodnutí ale nelituje. „Kdybych byl na tréninku v Sheffieldu nebo na turnaji, chyběl by mi. A i když to bylo všechno těžké, vím, že bych byl v mnohem horším stavu, kdybych byl v době, kdy umíral, mimo jeho společnost,“ přiznává britský reprezentant. „Ustoupil jsem, ale neměnil bych,“ doplňuje.

Williams tak přišel o jeden z možných kariérních vrcholů, kde by platil za aspiranta na medaili. „Štve mě, že nejedu na olympiádu, ale kdybych propásl poslední minuty života mého táty, vyčítal bych si to do konce života. Bez ohledu na to, co mě to stálo, jsem udělal správnou věc,“ je přesvědčen.

Po smrti otce nadešel čas, aby Williams udělal další krok v kariéře. Po odstoupení z olympijského týmu se rozhodl stát se profesionálem (v amatérech bilance 31-14), přičemž jednou z jeho prvních ostrých zkušeností budou tréninky pod taktovkou absolutního šampiona těžké váhy Oleksandra Usyka. Ukrajinec se chystá na odvetný boj proti Tysonu Furymu, k němuž dojde 21. prosince.

Podobnou zkušenost jako Williams totiž před dvanácti lety zažil i zmíněný Usyk, jenž přišel o otce krátce poté, co se stal olympijským vítězem z her 2012 v Londýně. Uznávaný Ukrajinec po tomto triumfu přiznal, že jej jeho tatínek často „navštěvuje“ ve snech před důležitými boji. „To je skvělé vědět, že Usyk má svého tátu, který ho vede,“ řekl talentovaný Brit, který má celou budoucnost stále ještě před sebou.