Hlavní obsah

Na olympiádu se probojovala, přítel ne. I slzička ukápla, přiznala česká atletka

Český atletický pár si toužil dát sportovní „rande“ v Paříži. Ovšem zatímco tyčkařka Amálie Švábíková splnila olympijský limit, jejímu příteli, desetibojaři Ondřeji Kopeckému se to i vinou zranění nepovedlo. Před odletem do Francie tak nastalo nemilé loučení. „Přiznám se, že při něm i slzička ukápla. Jsme oba profesionální sportovci a dlouholetí partneři, takže mě to mrzí moc,“ líčila Švábíková na pražském letišti.

Při loučení ukápla slzička. Amálii Švábíkovou mrzelo, že přítel nemůže letět na olympiádu. Za čtyři roky to snad vyjde a pojedou oba. Video: Sport.cz

Článek

Doufá, že si společnou olympijskou zkušenost ještě vynahradí. „Věřím, že se blýská na lepší časy. Ondrův kotník se snad uzdraví a vyjde nám to na další olympiádě. Každopádně mu moc děkuju, jak mě posledních pár dní před olympiádou podporoval,“ svěřila se 24letá rodačka z Kadaně.

Těší ji alespoň, že se s přítelem v Paříži přece jen potkají, i když ne jako atletičtí kolegové. „Dorazí po mojí kvalifikaci. Takže snad mě uvidí ve finále, případně se na něj budeme dívat v hledišti spolu,“ vysvětlovala Švábíková, která si tak musela vzít s sebou něco na zabavení a odreagování. „Vezu spoustu křížovek, luštím je moc ráda. Když se mi rozjede tužka, dám jich klidně i deset denně,“ usmívala se.

Malý Kaapo dělal na letišti svalovce a popřál mamince Kristiině Sasínek Mäki, ať vyhraje. Ta by si v Paříži ráda zopakovala olympijské fináleVideo: Sport.cz

Finálové ambice v tyčkařském sektoru rozhodně mít může. Na červnovém mistrovství Evropy skončila čtvrtá, o necelé tři týdny později si na domácím šampionátu ve Zlíně výkonem 473 centimetrů vylepšila osobní rekord. Splněným limitem si navíc pojistila svou účast pod pěti kruhy, kam odjíždí jako desátá tyčkařka světových tabulek.

„Poslední tréninky vyšly dobře. Na závod už se těším,“ potvrdila Švábíková. V nabitém atletickém programu přijde její kvalifikace na řadu v pondělí dopoledne. Aby majitelka bronzu z halového mistrovství Evropy s jistotou prošla do finále, bude muset skočit vysoko nastavenou laťku na 470 centimetrů. „Limit je celkem vysoký, ale to se dalo čekat. Dám do toho všechno,“ přislíbila Švábíková.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.