Hlavní obsah

Rekord Kratochvílové se třásl, český talent si pod pěti kruhy znovu vylepšil osobák a vydřel postup!

Aktualizováno

Na olympijském stadionu Stade de France se rozeběhly první atletické soutěže. Zazářila sprinterka Karolína Maňasová, která si časem 11,11 vylepšila osobní rekord a o pouhé dvě setinky zaostala za zaprášeným českým rekordem Jarmily Kratochvílové, což jí stačilo k postupu do semifinále z 18. pozice. Výškařka Michaela Hrubá skončila na děleném 15. místě výkonem 188 centimetrů. Do finále nepostoupili ani kladiváři Volodymyr Myslyvčuk s Patrikem Hájkem.

Foto: Profimedia.cz

Česká sprinterka Karolína Maňasová (vpravo) si vylepšila osobní rekord v běhu na 100 metrů.

Článek

Výtečný výkon předvedla 20letá sprinterka Karolína Maňasová. V rozbězích na 100 metrů ještě o šest setin vylepšila svůj osobní rekord z nedávného mistrovství Evropy, kde skončila desátá.

Časem 11,11, kterým zaostala o pouhé dvě setiny za 43 let starým českým rekordem Jarmily Kratochvílové, obsadila ve svém rozběhu čtvrté místo. To sice na přímý postup nestačilo. Čekala však na výsledky ostatních rozběhů a vešla se mezi tři závodnice postupující na čas. Celkem 18. nejlepším výkonem tak prošla do 27členného semifinále, které je na programu v sobotu večer.

Kousek od finále ve výškařském sektoru byla 26letá Michaela Hrubá, která se probojovala pod pět kruhů po osmi letech díky výkonu 192 centimetrů z republikového šampionátu ve Zlíně. Právě tento výkon potřebovala zopakovat i v Paříži. Začala výborně, 183 i 188 centimetrů skočila na první pokus. Na hranici sezonního maxima se ovšem zasekla a nevyšel jí ani jeden ze tří pokusů. Končí tak na děleném 15. místě mimo finálové příčky, výsledkem však vylepšila 18. příčku z Ria.

„Soutěž byla psychicky náročná před plným stadionem. Celkem se mi to povedlo. Bylo důležité, že jsem skočila první dvě výšky na první pokus. Chtělo to přidat ještě 192, ale pozicí jsem se oproti Riu výrazně zlepšila. Celkem zvládnutý závod,“ hodnotila Hrubá.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Ve skoku do výšky se Michaela Hrubá těsně nedostala do finále.

Prvnímu ze dvou českých atletů v soutěži kladivářů kvalifikace nevyšla. Patrik Hájek nenavázal na svůj výkon z dubna, kdy si v Kolíně vylepšil osobní rekord, a na olympiádě v Paříži za ním zaostal téměř o osm metrů. Předvedl sice tři vyrovnané pokusy, ovšem všechny pod 70metrovou hranicí. Ten nejlepší měřil 68,80 metru a Hájek skončil předposlední.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Patrik Hájek v kvalifikaci hodu kladivem neuspěl.

Ve druhé polovině kvalifikace se představil Volodymyr Myslyvčuk. První pokus 73,84 metru nebyl špatný, ale na postup nestačil. Další dva hody už se českému reprezentantovi neměřily. Myslyvčuk obsadil 16. pozici a do finálové dvanáctky se nevešel.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.