Hlavní obsah

Na kurtu šokovaly favoritky a občas i samy sebe. O medaili sní pár, který si tak trochu „zbyl“

Daly se dohromady „last minute“, když kvůli zranění z olympijské nominace vypadla Markéta Vondroušová. Nemají ani sladěný „dress code“, takže v pondělí v žertu říkaly, že jedna hraje za Holandsko a druhá za Polsko, aby to ve středu pro změnu bylo Dánsko. Neabsolvovaly jediný trénink a taktiku probíraly teprve chvíli před prvním mačem. A přece teď mohou Karolína Muchová s Lindou Noskovou reálně myslet na medaili, protože po středečním „šmiknutí“ jedniček turnaje, Američanek Gauffové a Pegulaové, jsou už mezi nejlepšími osmi. „A to už něco znamená,“ říká Muchová.

Foto: Phil Noble, Reuters

Karolína Muchová (vlevo) a Linda Nosková bojují o postup s americkou dvojicí Coco Gauffová a Jessica Pegulaová.

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Přiznávají, že překvapují okolí i samy sebe. Že to v jejich podání úplně není sehraný debl z tenisových učebnic. „No, někdy nečekáme, co na kurtu předvedeme. A občas tam máme takové vtipné situace, že si zakřičíme a stejně to bere ta jiná. Nebo jdeme obě po stejném míči, radši si to jistíme,“ usmívá se Muchová.

Ani u nich nevidíte, že by si za zády ukazovaly „tajné“ znaky a byly domluvené na různých deblových fíglech, spíš se učí za pochodu. „Myslím, že si vystačíme s tím, co máme ze singlu,“ říká Nosková. Sama je silná ve hře od základní čáry, Muchová se pro změnu nebojí na síti. „Tak nějak to kombinujeme.“

A taky zkoušejí.

V prvním zápase hledaly, kdo bude stát na jaké straně, což je proti „nezávislým“ Ruskám stálo první set. Sebedůvěru potřebovaly získat i v tom druhém, který měl mít podle nasazení i kurzů jasný průběh. „My ale do něj šly s otevřenou myslí, že to není prohrané a že máme šanci. Hrajeme spolu poprvé, ale opakovaly jsme si, že můžeme uspět,“ popisuje Muchová.

A stalo se tak. Proklouzly mezi nejlepších osm, stejně jako druhý český pár Krejčíková-Siniaková, který sviští v druhé části pavouka. A to teď má duo M+N před sebou „hratelnou“ tchajwanskou dvojici Sie Šu-wej, Tsao Čch’-a-i. „Budeme hrát, jako by to bylo první kolo. A když vyhrajeme, můžeme se bavit o nějaké medaili,“ říká Nosková.

Ženský debl je už tradičně silnou českou zbraní a klidně se může stát, že se v Paříži zrodil další nezapomenutelný pár. Navíc Muchová s Noskovou zapadají do úspěšné tenisové party, kterou na olympiádě Češi mají, neboť vyjma Jakuba Menšíka zbylých šest reprezentantů stále zůstává ve hře o medaile.

Jen v jednom se stále M+N nemohou sladit – v oblečení na kurtu.

Vtipkovaly, že jedna hraje Nizozemí, druhá za Polsko. A že teď to od nich bylo Dánsko. „Příště je zase možnost Nizozemsko. Je to někdy těžké naplánovat. Ale jestli budeme mít jen takové problémy, že nebudeme mít druhý den oblečení, tak je to v pohodě,“ říká Nosková.

A to je svatá pravda.

Fotogalerie

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.