Hlavní obsah

Muchová je po strastech zpět na antukovém místě činu. Hrát za Česko je nejvíc, říká

Když ve středu vpodvečer po více než roce opět vkročila do areálu Roland Garros, kde loni zažila úžasnou jízdu, zase ji to pohltilo. „Měla jsem stejnou skříňku, stejnou šatnu, a hned jsem si vybavila, jak jsem se tu loni cítila a že to bylo fakt příjemné,“ líčí tenistka Karolína Muchová. Loni to v antukovém království dotáhla do finále, pak ale po US Open prožila strastiplných deset měsíců, kdy absolvovala operaci bolavého zápěstí. Během té doby skoro nesledovala tenis, ale jako jeden z cílů měla vrátit se plnohodnotně na olympiádu, kterou hostí její oblíbená Paříž.

Foto: ČOV/Martin Flousek

Karolína Muchová při předolympijském tréninku na dvorcích Rolanda Garrose.

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Stihla už travnatý Wimbledon, kde se ale loučila po prvním kole. Pak přišel minulý týden antukový turnaj v Palermu, v němž to naopak dotáhla až do finále a následoval rychlý přesun do Paříže. „V pondělí jsem doletěla domů, v úterý vyrazila sem. Mezitím se mi dvakrát ztratila zavazadla. Jsem semletá přestupy a pěti dlouhými zápasy, protože jsem hrála i pět hodin. Takže to tělo cítí,“ líčí Muchová.

Zároveň je za ten italský test z minulého týdne tuze vděčná. „Zahrála jsem si tříseťák, postupně se do toho dostávala. V prvních kolech jsem protrápila, ale od semifinále už jsem hrála dobré zápasy, byť tam pořád jsou nedostatky. Ovšem mám letos sedm osm zápasů, takže se dalo čekat, že to ještě nebude světové,“ říká 27letá tenistka, kterou v palermském finále porazila Číňanka Čeng Čchin-wen.

Ve čtvrtek absolvovala Muchová vydařený dvouhodinový trénink, přesto před startem olympijského turnaje, který jí pro první kolo přisoudil nasazenou Kanaďanku Fernandezovou, zůstává pokorná.

Živě: Záběry z Paříže v zahajovací den olympiádyVideo: REUTERS/AP

„Myslím, že máme obě šanci. A moje ambice? Po té pauze je pro mě těžké nějaké mít. Nejsem tady na vrcholu, nejsem ani nasazená. To finále v Palermu mi dodalo sebevědomí, takže se tady budu snažit hrát na 100 procent a vyždímat, co to půjde. Řeknu vám, že to tady chci vyhrát, ale je to strašně daleko. Může to být i blízko a já se budu snažit nejlépe připravit a bojovat.“

V deblu zase společně s Lindou Noskovou, která nahradila zraněnou Markétu Vondroušovou, narazí na Rusky v neutrálních barvách Jekatěrinu Alexandrovou a Jelenu Vesninovou. „Nejsem úplně expert na debly, tak můžeme jenom překvapit. A že tu hrají Rusky? Nemám na to žádný názor.“

Foto: ČOV/Martin Flousek

Karolína Muchová se vrátila na kurty, kde si vloni zahrála grandslamové finále.

Podobně jako jiné tenisty a tenistky i ji žene to, že tentokrát na kurtu není sama za sebe. Že reprezentuje zemi. „Hrát za Česko je pro mě úplně to nejvíc.“

Zatím je na olympiádě osamocenou českou tenistkou, protože její kolegyně Krejčíková, Siniaková a Nosková ještě zůstávají v Praze, odkud se do Paříže budou přesouvat last minute. I proto má apartmán ve vesnici sama pro sebe.

„Uvidíme, jak se to příjezdu holek zaplní, protože nejsme úplně zvyklé sdílet takhle prostory. Ale zvládneme to a myslím, že může být docela sranda,“ říká tenistka. Však hvězdný Rafael Nadal už vyprávěl, jak ho bydlení v olympijské vesnici vrací k začátkům kariéry a někdejším lokálním turnajům. „Jo, je to takový kemp,“ usmívá se Muchová.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Jelikož je to její první olympiáda, tak poznává zdejší tradiční zvyky. Při středečním ji její čínská parťačka hned přinesla odznáček a na oplátku prosila o ten český. „A já vůbec netušila, co po mně chce. Je to tady takové družnější.“ Koneckonců i kulisy Roland Garros prošly vizuální změnou a obvyklý šrumec z grandslamových turnajů se ještě nedostavil, možná ani nedostaví. „Zvláštní, ale příjemné.“

Vzhledem k tomu, že v sobotu už začíná turnaj, tak nejspíš oželí účast na slavnostním zahájení, které by se mohlo natáhnout i na osm hodin. A podle svého programu, který může tradičně ovlivnit déšť, se rozhodne, zda vyrazí navštívit také jiné sporty. Lákala by ji kupříkladu atletika, která má své místo ve druhém týdnu her.

Tak kdyby se její pouť turnajem protáhla…