Hlavní obsah

MOV doporučuje Francouzské Alpy a Salt Lake City jako dějiště ZOH v letech 2030 a 2034

Francouzské Alpy a Salt Lake City se o další krok přiblížily očekávanému přidělení organizace zimních olympijských her v letech 2030 a 2034. Výkonná rada Mezinárodního olympijského výboru (MOV) dnes v Lausanne oficiálně doporučila, aby byly obě kandidatury na červencovém zasedání v Paříži schváleny.

Foto: Michal Osoba, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Francouzskou kandidaturu s centrem v Nice a zimní středisko v Utahu už loni v listopadu MOV označil za takzvané preferované kandidáty, tedy ty, s nimiž jako jedinými vedla komise pro výběr pořadatelů jednání. Definitivně by oba organizátoři měli být potvrzeni na 142. zasedání MOV v Paříži 24. července, dva dny před slavnostním zahájením letních her ve francouzské metropoli.

Kandidatura Francie musí ještě před konečnou volbou dodat poslední finanční garance jak od státu, tak od obou regionů Auvergne-Rhone-Alpes a Provence-Alpes-Cote d’Azur, které budou ZOH hostit. Po vítězství nacionalistického Národního sdružení (RN) v evropských volbách vypsal francouzský prezident Emmanuel Macron na 30. června a 7. července předčasné parlamentní volby.

„Jsme si jistí, že obě garance před zasedáním MOV dostaneme. Jsme v úzkém kontaktu s vládou a prezidenty obou regionů. Řekli nám, ‚situace je taková, že volby budou v červnu a pak 7. července. Mezi 7. červencem a zasedáním budou garance potvrzené.‘ Takže tím je to pro nás jasné,“ řekl novinářům Karl Stoss, šéf komise pro výběr pořadatelů budoucích her.

Francouzská kandidatura je místně roztříštěná, ale zároveň umožní použití 95 procent stávajících sportovišť. V Nice by měla být olympijská vesnice a sporty na ledě, na sněhu by se mělo závodit ve známých střediscích Méribel, Courchevel, Val d’Isere, La Clusaz či Grand-Bornand. Francie už ZOH pořádala v roce 1924 v Chamonix, v roce 1968 v Grenoblu a v roce 1992 v Albertville.

Salt Lake City, které hry hostilo v roce 2002, spoléhá ve svých plánech jen na existující sportoviště a nepotřebuje tak významné finanční investice.

Nejbližší zimní hry budou v roce 2026 hostit Milán a Cortina d’Ampezzo.