Hlavní obsah

Otec kontroverzní boxerky: Mám důkazy, že je žena

Aktualizováno

Její start na olympijských hrách v Paříži nadále budí kontroverze. Vlna negativních komentářů či otázek na pohlaví u kritizované boxerky Imán Chalífové neznají konce. Jinak tomu není ani u Lin Jü-tching z Tchaj-wanu. Otec alžírské zápasnice Chalífové se rozhodl vyvrátit veškeré pochybnosti a v rozhovoru pro televizi ukázal rodný list jeho dcery.

Foto: John Locher, ČTK/AP

Alžírská boxerka Imán Chalífová se dočkala zastání u své rodiny. Její otec ukázal rodný list.

Článek

„Moje dítě je dívka a také jsem ji tak vychovával. Je to silná žena. Vždy jsem po ní chtěl, aby tvrdě pracovala a byla statečná. Má silnou vůli pracovat a trénovat. Je to žena, máme všechny důkazy, včetně jejího rodného listu,“ objasňoval pro Sky News Omar Chalíf.

Podle německého deníku Bild se však šíří pochybnosti o datu vydání rodného listu. Certifikát byl vydán v roce 2018. Na dokumentu je však uvedeno, že se jedná o oficiální kopii rodného listu.

Otec kritizované boxerky se již nemohl dívat na to, jak je jeho dcera, především na sociálních sítích, kritizována. Zmiňovalo se, že Chalífová je transgender zápasnicí či biologickým mužem. Za vším stojí genetická anomálie, kvůli níž má v těle vyšší hladinu testosteronu.

Před rokem byly ona i Jü-tching diskvalifikovány z mistrovství světa pořádaného Mezinárodní boxerskou asociací. Důvodem bylo, že obě zápasnice neprošly DNA testy na pohlaví, které prováděla istanbulská laboratoř Sistem Tip a byla u nich zjištěna přítomnost chromozomů XY, které jsou charakteristické pro mužské pohlaví.

Chalífové i Jü-tching povolil MOV start pod pěti kruhy a po úvodních představeních v pařížském ringu se na obě boxerky snesla obrovská kritika. Vše podtrhla slova Italky Cariniové, která právě s Chalífovou v úvodním zápase prohrála již po 46 vteřinách.

„Nikdy v životě jsem nebyla zasažena tak silně. Je na MOV, aby to posoudil,“ říkala Italka po prohraném boji.

Otec kritizované boxerky se vyjádřil právě i k výkonu italské zápasnice, která podle něj nepředvedla výkon takový, aby jeho dceru porazila.

„Italská soupeřka byla příliš slabá, a prostě nedokázala porazit mou dceru. Imán byla silnější,“ řekl.

Chalífová má ve své rodné zemi podporu, kterou jí po vlně negativních reakcí dávají lidé najevo nejrůznějšími způsoby. Brání ji alžírský svaz, spoluobčané se jí zastávají na sociálních sítích a velkou podporu má ve své rodině.

„Jsem šťastná za svou dceru. Je nesmírně odvážná, i přes rasistické a sexistické útoky, kterými ji chtěli zlomit,“ uvedla dle AP její matka Irene v alžírské televizi.

„Imán je příkladem alžírské ženy. Je to naše hrdinka. Dá-li Bůh, poctí nás zlatou medailí a v Paříži vztyčí naši vlajku,“ dodal její otec pro AFP.

Obě kontroverzní boxerky nadále zůstávají v turnaji a budou bojovat o nejcennější kov. Chalífová se v úterním semifinále utká s Thajkou Suwannaphengovou. Jü-tching se potká ve středečním boji o finále s tureckou boxerkou Yildiz Kahramanovou.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.