Hlavní obsah

Místo Paříže by radši Marseille. Český plavec se chystá na závod v Seině: Moc tomu nerozumím

Sedíme v olympijské vesnici. Z lavičky si prohlížíme tekoucí Seinu a na zábradlí před námi visí cedule „zákaz plavání“. Jak symbolické s ohledem na to, co vše se kolem slavné francouzské řeky odehrává. Také český dálkový plavec Martin Straka už zažil na poslední chvíli zrušený trénink. „Trochu jsme s tím počítali,“ říká 23letý reprezentant, kterého v pátek čeká olympijská premiéra v závodě na 10 kilometrů.

Foto: ČTK, Profimedia.cz

Dálkový plavec Martin Straka na archivním snímku z MS 2023

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Seina je neutichajícím tématem olympiády. Pořadatelé investovali do vyčištění přes 35 miliard korun, jenže i vinou dešťů se stále bojuje se zvýšenou koncentrací bakterie E.coli. Rušily se tréninky triatlonistů, přičemž závody se následně uskutečnily. Teď je zase problém.

Jak sportovec, kterého start teprve čeká, události vnímá?

Je to škoda a Francouzům v tomhle moc nerozumím. Bylo to jasné hned od začátku. Nejdříve navíc říkali, že neexistuje záložní varianta, což jsme i s trenéry vnímali dost negativně. Pak ohlásili možnost s veslařským kanálem, tak si všichni oddychli. Třeba jachting je v Marseille, kde mají krásné moře a vlny. Nevadilo by mi závodit tam, protože nejradši plavu v podmínkách na otevřené vodě.

Foto: Sport.cz

Pohled z okraje olympijské vesnice na řeku Seinu

Můžete ještě nastínit, jak to vypadá, když se přesune brzký ranní trénink?

Měli jsem budík na 5:30, a když jsme se sešli s trenérkou, řekla mi to. Ani mi to tolik nevadilo (smích). Udělali jsme kvalitní přípravu v bazénu, takže super. Doufám ale, že nás do řeky pustí třeba ve středu. A myslím, že závod v Seině nakonec bude.

Sportovci si často chtějí prostředí osahat.

Ještě nikdy jsem neplaval, aniž bych si závodiště nevyzkoušel. Vždy jsme měli možnost tréninku. Ale koukal jsem na triatlony a snažil se prostředí poznat. Stejně v momentě, kdy skočí balík plavců, je to z hlediska proudů úplně jiné. A špinavou vodu znám. V Čechách také není vždy bůh ví jak čistá.

Hodně se řeší triatlonistka Claire Michelová, která podle belgických médií kvůli bakteriální infekci skončila v nemocnici.

Vnímám to ze zpráv, ale nijak mě situace neovlivňuje. Nemám žádný strach, a co bude po závodě, se uvidí. Tohle je olympiáda. Jsem strašně rád, že zde mohu být. A když se bude plavat v Seině, tak prostě bude.

Start u mostu Alexandra III. a další památky na celé trase. Dokáže si plavec scenérii aspoň trochu užít?

Hezky to bude vypadat hlavně v televizi (smích). Jasně, nastoupit uprostřed Paříže bude určitě krásné. Myslím, že přijde i mnoho diváků, na což nejsme zvyklí. Věřím, že nám pomohou. Když člověk davy uvidí a uslyší, dodá mu to energii.

Zmínil jste povedený trénink, takže formu se podařilo načasovat?

Nálada je dobrá a snad jsem se dostal i ze zranění ucha. Na červnovém mistrovství Evropy mě soupeř při závodě kopl do ucha tak blbě, že tlaková vlna s vodou protrhla bubínek. Nezbývalo čekat, než všechno sroste.

Pro plavce dost limitující zranění.

Možná jedno z nejhorších, nemohl jsem tři týdny do vody. Chodil jsem běhat a hodně jezdil na kole. Myslím, že se mi nakonec podařilo dostat se zpět na svou úroveň.

V dotazníku před hrami jste uvedl, že vaším cílem je dokončit desítku s co nejmenší ztrátou na vítěze. Co to znamená?

Do minuty už jde podle mě o hodně slušný výsledek. Samozřejmě záleží, jak se závod vyvíjí, zda někdo všem ostatním neujede. Když doplavu a uvidím, že ti nejrychlejší jsou ještě ve vodě, jako tomu bylo na únorovém MS v Kataru, kde jsem byl patnáctý se ztrátou kolem 30 sekund, tak to bude super. Nechcete vylézt s tím, že soupeři už jsou oblečení (úsměv).

Je odstup více než umístění?

Svým způsobem ano, jde však o kombinaci obojího. Když doplavete jedenáctý, ale se ztrátou, tak víte, že ani kluci za vámi na to neměli. Opravdu záleží závod od závodu. Není to jako v bazénu, kde si člověk buď dá osobák, nebo ne. Tady se na čas moc nehledí. A pokud bych doplaval s hlavním balíkem, může z toho být umístění v TOP 20. Pak se uvidí.

Hodně záleží na hromadném startu. Bývá to maso.

Vzhledem k tomu, že v bazénu nejsem tak rychlý, musím to dohánět orientací a pohybem v balíku. Vždy se snažím být co nejvíce vpředu. Jakmile jsem třeba ve čtvrté řadě a objeví se skulinka přede mnou, hned se tam chci probojovat. Musíte ale stále koukat i před sebe, protože se stačí jednou zamyslet a je to. Někdo nastoupí a já si ho nevšimnu. Zároveň využíváme podobných věcí jako cyklisté, kdy plaváním za někým dokážete ušetřit dost energie.

Foto: Sport.cz

Pohled z okraje olympijské vesnice na řeku Seinu

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.