Hlavní obsah

Vadlejch bez medaile, chyběly čtyři centimetry. Šokoval pákistánský šampion

Aktualizováno

Medailová šňůra oštěpaře Jakuba Vadlejcha končí, v obrovsky kvalitním pařížském olympijském finále mu s výkonem 88,50 metru unikla o pouhé čtyři centimetry. Suverénním králem soutěže se stal Pákistánec Aršad Nadím v olympijském rekordu 92,97 metru. Čeští sportovci tak letos zatím pod pěti kruhy stále získali jen dvě medaile, na kontě už však mají hned pět čtvrtých míst.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Jakub Vadlejch třetím pokusem hodil 88,50 metru a obsadil čtvrtou pozici.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Netrpělivé čekání české výpravy na třetí medaili z her neukončila ani největší atletická naděje. Vadlejch obhajoval stříbro, od Tokia nestál mimo stupně vítězů, ale na Stade de France zůstal těsně pod nimi. Přitom jeho tři roky starý výkon z japonské metropole by letos bral jen sedmé místo, tak nabitá to byla soutěž.

Na zaplněném hledišti Stade de France dominovaly vedle francouzských vlajek oranžové barvy v předtuše velkých věcí od nizozemské překážkářské hvězdy Femke Bolové, která nakonec jen s bronzem přihlížela světovému rekordu Sydney McLaughlinové (50,37 s).

Ale i pár českých vlajek vyletělo nad hlavy, když hlasatel vítal na ploše Jakuba Vadlejcha, který celou soutěž zahajoval.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jakub Vadlejch ve finále

Zlepšoval se postupně. Na rozjezd těsně za 80, pak už atakoval hranici 85 metrů, ale trenér Jan Železný na tribuně ještě nespokojeně pohazoval hlavou. Ve třetí sérii už 88,50 metru, hod jen o patnáct centimetrů kratší, než který mu zajistil evropské zlato v Římě.

Vadlejch si spokojeně zatleskal, posunul se na medailové příčky. Z nich ho ale sesadil o pouhé čtyři centimetry dvojnásobný mistr světa Andreson Peters z Grenady. A 33letý český oštěpař už na rozdíl od římského evropského šampionátu nedokázal zareagovat ani posledním hodem.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Aršad Nadím vybojoval zlatou medaili v novém olympijském rekordu.

Boj o zlato fakticky ukončil Nadím už druhým pokusem. Jeho oštěp letěl daleko za poslední vyznačenou čáru: 92,97 metru! Nejdelší hod v olympijských dějinách, šesté místo v historických světových tabulkách.

Sedmadvacetiletý Pákistánec je tak trochu tajemnou postavou oštěpařské scény. Závody objíždí minimálně. Vloni startoval pouze na mistrovství světa v Budapešti, letos před olympiádou jen na Diamantové lize právě v Paříži.

Před třemi lety v Tokiu byl prvním atletickým finalistou v historii země, vloni na mistrovství světa v Budapešti pro ni vybojoval první medaili. A teď rovnou zlato.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Atletika - oštěp
1. Nadím (Pák.) 92,97
2. Čopra (Indie) 89,45
3. Peters (Gren.) 88,54
4. VADLEJCH (ČR) 88,50
5. Yego (Keňa) 87,72
6. Weber (Něm.) 87,40

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.