Hlavní obsah

Manuel závod opět oplakala, ale tentokrát nadšením! Naladil ji přítel i rodina

Plná emocí je první olympiáda pro vycházející hvězdičku české atletiky Lurdes Glorii Manuel. „Včera jsem brečela, dneska zase brečím,“ vyprávěla už s úsměvem. Zatímco po rozběhu to byly slzy z rozčarování, po opravném běhu měly zcela jiný důvod. „Jsem nadšená,“ zářila poté, co se stala olympijskou semifinalistkou.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Lurdes Gloria Manuel se probojovala do olympijského semifinále.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Rodačka z Ostravy žijící v Táboře si prožila nervózní chvíle s happyendem. Mezi čtvrtkařkami totiž z oprav postupovaly vždy jen vítězka a další dvě s nejrychlejším časem. Manuel doběhla do cíle třetí a s Jihoafričankou Mirandou Coetzeeovou se usadila na tzv. hot seats, tedy horká křesla pro závodnice s nadějí na postup.

„Zajímavá zkušenost, už jsem si to prožila podruhé,“ připomínala svoji cestu do finále na letošním mistrovství Evropy v Římě. I teď po posledním běhu přišlo radostné objetí.

„My se známe už z dřívějších závodů. Tak jsme si postěžovaly, jak nás bolí nohy, bavily jsme se, jakou jsme měly sezonu, jak se nám běželo… Takhle to čekání bylo příjemnější, a když jsem viděla, že soupeřky měly bohužel pro ně pomalejší čas, přišly emoce. Jsem ráda, že nám to vyšlo oběma,“ vyznala se.

Parádně se oklepala z pondělní rozběhu, kde čas 52,20 s byl daleko za jejími možnostmi. Ještě v úterý moc nechápala, co se vlastně stalo. „Možná nějaký zásek, vůbec mi to nesedlo. Ten čas byl otřesný a vůbec jsem nečekala, že bych tohle mohla zaběhnout,“ oklepala se teenagerka, která přitom letos v Římě zvládla jeden ovál i za 50,52 s.

Po nepovedeném rozběhu se domnívala, že přepálila úvodní polovinu trati. „Ale zase o tolik rychlejší to nebylo. Jen jsem se dnes cítila o hodně líp,“ srovnávala. Na jiné myšlenky přišla s rodinou a přítelem, kteří za ní do Paříže dorazili. „Zvedli mi náladu a naladila jsem se na dnešek,“ vděčila svým nejbližším.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

A odměnila se jim na dráze dalším parádním časem. „Třikrát v sezoně jsem běžela pod 51 sekund, tak jsem si přála, aby to zase vyšlo a potvrdily se ty kvalitní tréninky,“ hlásila svěřenkyně Šárky Chládkové a Ratislava Šediny, kterou čeká letos i juniorské mistrovství světa.

Ve středu ale dívka s copánky ve stylu boho braids, které jí upletla maminka, nejprve absolvuje v Paříži třetí čtvrtku ve třech dnech, s absolutní světovou špičkou.

„Už trochu cítím únavu, doufám, že tam něco zbylo a vymáčknu to ze sebe. V tomhle je olympiáda nekompromisní a bylo vidět, že hodně favoritek se ani do semifinále nedostalo. Pro mě je to nad rámec očekávání. Kdyby mi to někdo řekl na začátku sezony, nevěřila bych,“ říká.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Lurdes Gloria Manuel na startu oprav

Však za sebou nechala na nepostupovém místě i polskou olympijskou vítězku se smíšenou štafetou Justynu Šwietyovou-Ersetičovou, či Shaunae Millerovou-Uibovou, která vyhrála čtvrtku v Riu i Tokiu, byť v Paříži běhala viditelné ovlivněna zraněním.

„Já ji strašně dlouho obdivuju za to, co dokázala a jakou motivaci dávám mladým sportovcům. Strašně se mi líbí jako osobnost,“ říkala na adresu sprinterky z Baham.