Hlavní obsah

Mám covid, prozradil Lyles. Přesto nastoupil a získal bronz, pak odjížděl na vozíku

Americký sprinter Noah Lyles na olympijských hrách v Paříži budí pořádné emoce. Nejen svými výkony, ale i vystupováním a sebevědomými projevy. A největší pozornost na sebe snesl i po finále dvoustovky navzdory tomu, že v čase 19,70 skončil až třetí za krajanem Bednarekem a vítězným Tebogem z Botswany. V cíli se o něj totiž museli starat zdravotníci a o pár desítek minut později prozradil, že byl pozitivně testován na covid-19.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Americký sprinter Noah Lyles s respirátorem před startem finále běhu na 200 metrů

Článek

Ve své královské disciplíně ukázal Lyles všechny své tváře. Před startem soustředěný výraz schovaný za respirátorem. Při nástupu bláznivé skoky a gesta, kterými chtěl připomenout, kdo je aktuálně nejrychlejší muž planety. A ve finiši zdrceně lehl na tartan na dně psychických i fyzických sil.

Netrápil ho totiž jen fakt, že na dvoustovce našel přemožitele poprvé od Tokia, kde před třemi lety rovněž získal bronz. Ale 26letého floridského rodáka dle všeho limitoval i zdravotní stav. „Určitě to ovlivnilo můj výkon,“ říkal pro americkou televizi NBC chvíli poté, co ho lékaři z atletického oválu odvezli na invalidním vozíku.

V rozhovoru totiž přiznal, že byl už v úterý pozitivně testován na covid. „Vzbudil jsem se asi v pět ráno a cítil jsem se příšerně. Věděl jsem, že to je něco víc než únava ze stovky. Hned jsem se nechal otestovat,“ líčil. „Moje první myšlenka byla, že nesmím panikařit. Už jsem byl v horších situacích, běhal v horším stavu,“ pokračoval Lyles, jenž slavil triumf na 100metrové trati v neděli.

Ačkoliv si před olympiádou vytyčil jasný cíl získat zlato ze stovky, dvoustovky i štafety, s bronzem za této konstelace byl spokojený. „Nikdy jsem na sebe nebyl víc hrdý. Zatímco v Tokiu jsem byl z třetího místa hodně zklamaný, teď jsem nadšený,“ hodnotil.

Navzdory nákaze covidem hned věděl, že pro start na své nejoblíbenější trati udělá maximum. „Šli jsme den po dni. Snažil jsem se co nejvíc hydratovat a zůstávat v karanténě,“ popisoval Lyles.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

O Noaha Lylese se museli v cíli postarat zdravotníci.

Směrem k soupeřům ani ostatním lidem, které během finálového večera potkával, se ovšem nezachoval zrovna ohleduplně. „Noah se po důkladném lékařském vyšetření rozhodl nastoupit. Jeho rozhodnutí respektujeme a budeme i nadále pečlivě sledovat jeho stav,“ uvedla v prohlášení Kate Hartmanová, ředitelka pro vnější vztahy Amerického olympijského výboru.

Výbor i Americká atletická asociace o Lylesově nákaze covidem věděly. „Obě organizace rychle přijaly všechny nezbytné protokoly, aby upřednostnily jeho zdraví, pohodu našeho týmu a bezpečnost ostatních soutěžících,“ vysvětlovala Hartmanová. „Naším primárním závazkem je zajistit bezpečnost amerických sportovců a zároveň prosazovat jejich právo soutěžit,“ stálo též v prohlášení.

Je ovšem zvláštní, že výbor i Lyles pozitivní test na covid ututlali a s pravdou šli ven až po samotném závodě. Bude zajímavé sledovat, jestli se hvězdný americký sprinter rozhodne startovat i ve štafetě na 4×100 metrů, v níž chtějí Američané už dnes před dvacátou hodinou zaútočit na zlato. „Zatím nevím, jak to bude,“ podotkl Lyles.

Spojené státy však dokázaly suverénně vyhrát rozběh i bez něj. „Kluci ukázali, že to beze mě zvládnou. Chci být otevřený a transparentní, rozhodnutí nechám na ostatních. Jsem v pohodě s tím jim říct, ať si poradí sami,“ doplnil sprinter.