Hlavní obsah

Malý Zátopek. Nizozemka psala historii, ale soupeřka byla z jejího počínání v šoku

Výkon Emila Zátopka z olympiády v Helsinkách 1952 v podobě tří zlatých na nejdelších distancích je často označován za neopakovatelný. Platí to i po hrách v Paříži, ale nizozemská vytrvalkyně Sifan Hassanová se „české lokomotivě“ dokázala přiblížit. Po bronzech na 5000 a 10 000 m završila svou olympijskou misi maratonským zlatem.

Foto: Lisa Leutner, Reuters

Sifan Hassanová po maratonském triumfu v Paříži

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Rodačka z Etiopie, která do Nizozemska uprchla v patnácti letech, už na medailový hattrick útočila před třemi lety v Tokiu. Tehdy zůstala na dráze s tratěmi 1500, 5000 a 10 000 metrů. Obě delší vyhrála, na nejkratší brala bronz.

Vloni se ale vrhla i na maratony, a to v takovém stylu, že její čas z Chicaga 2:13:44 je druhým nejrychlejším v historii. Proto v Paříži padla její volba i na královskou vytrvaleckou trať.

Na Stade de France se na obou „jejích“ distancích radovala Keňanka Beatrice Chebetová, Hassanová skončila třetí.

Poslední den her ale přišla její chvíle. Na obrovsky náročné pařížské trati. „Říkali jsme si, že může být vypráskaná, jak toho má hodně. Ale ze začátku jsem vedle ní chvilku běžela a přišlo mi, že kluše a hlídá si to,“ vypozorovala česká vytrvalkyně Moira Stewartová.

Úplně svěže se ale Nizozemka necítila. „Celou dobu jsem si na trati vyčítala, že jsem tu běžela i pětku a desítku, a říkala si, jak dobře jsem se mohla cítit,“ přiznávala Hassanová. „Ale někdy od 20. kilometru už jsem se začala cítit dobře a chtěla zlato,“ líčila.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Dlouho vyrovnaný závod spěl do finiše. A to je silná stránka 31leté Nizozemky. V zatáčce před náběhem do cílové rovinky se dostala do kontaktu s etiopskou spolufavoritkou Tigst Assefaovou.

Ta se necelých 200 metrů před cílem natlačila k Hassanové k mantinelu, Nizozemka ji odstrčila a do cíle pak doběhla o tři sekundy dříve. V olympijském rekordu 2:22:55. Ale trvalo hodně dlouho, než byly výsledky vyhlášeny za oficiální, etiopská výprava protestovala.

„Jestli ten kontakt zničil moje šance na zlato? Ano,“ stroze prohlásila Assefaová na tiskové konferenci, na niž vítězka nedorazila. „Věděla jsem, že jako bývalá osmistovkařka s ní můžu soupeřit ve finiši. Ale Sifan mě strčila, tak jsem neměla kontrolu nad svým sprintem. Byla jsem z toho v šoku, ale mám aspoň stříbro,“ tvrdila Assefaová.

„V závěru jsem si říkala, že to už je jen 200 metrů a že to musím zvládnout. Za cílem už jsem si chtěla jen lehnout,“ přiznávala Hassanová, která se k samotné kolizi s Etiopankou nevyjadřovala.

Výsledky zůstaly v platnosti, Hassanová se tak může pochlubit aspoň „malým Zátopkem“, což je v dnešní konkurenci úctyhodný počin. Zlaté medaile na 5000, 10 000 metrů a v maratonu zkompletovala na dvou olympiádách, nikdo jiný nemá olympijské triumfy na všech tratích od 1500 m po maraton.