Hlavní obsah

Macháče štval sudí, který se mu pletl do cesty. Nezvládl to, ztratil jsem kvůli němu tři míče

Byl to pro něj zvláštní zápas, protože na druhé straně hrál jeho obvyklý deblový parťák a kamarád. Však ještě večer před duelem si k sobě v olympijské vesnici sedli… „A povídali si o životě. Bylo to fajn, máme hodně dobrý vztah,“ vyprávěl tenista Tomáš Macháč po vítězném utkání, v němž porazil Číňana Čang Č’-čena. Toho podporovaly v hledišti desítky krajanů, a jak říkal Macháč, díky deblové spolupráci je v Číně populární také on.

Foto: Český tenisový svaz / Pavel Lebeda (sport-pics.cz).

Tomáš Macháč na archivním snímku

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - K rozhovoru mezi české novináře přišel zrovna ve chvíli, kdy k těm španělským dorazil tenisový velikán Rafael Nadal. A tak Tomáš Macháč hned vyzvídal, jestli Španěl úvodní kolo olympijského turnaje zvládl a dojde tak hned v další rundě na souboj giganta s Novakem Djokovičem. „Když tady nebudu už já, tak přeji Djokovičovi, protože už mu fakt chybí jenom ta zlatá z olympiády. Všechno ostatní má,“ říkal 23letý český tenista.

Pojďme nejprve k vašemu zápasu. Jaký byl?

Byl zvláštní. Soupeř byl ještě nemocný, o to bylo utkání náročnější, protože jsem nevěděl, co přijde. On buď míč zkazil, nebo ho zabil. Snažil jsem hrát svoji hru, ale bylo náročné čekat, co soupeř dá. Pak dal dvě tři esa… První set byl ode mě precizní, druhý o hodně horší, to jsem byl ze sebe zklamaný, jak jsem některé situace zahrál. A třetí jsem zvládl dobře hlavou. Takže pozitiva i negativa.

Hecovali jste se před utkáním?

Včera večer si ke mně dokonce přisedl a povídali jsme si o životě. Bylo to fajn, máme spolu dobrý vztah. Před dvěma roky jsme spolu hráli finále challengeru a den před ním se mě na večeři zeptal, jestli se rozehrajeme, protože nemá s kým hrát. Já mu řekl, že samozřejmě ano. Tím jsem mu podle mě ukázal, že jsem hodný kluk. A díky deblu jsme si vybudovali ještě lepší vztahy. Je mezi námi fair play.

Číňan tu měl hodně příznivců.

Zvláštní, že jak s ním hraji debly, tak mi říkal, že jsem u nich populární už taky. Je správné, že ho diváci podporují. Přišlo mi, že byli strašně fér, že prostě zatleskali po dobré výměně, pak ho burcovali na lavičce. Ale v průběhu míčku nic neříkali. Neříkali ani těsně před servisem. Byli v pohodě.

V jeden moment jste si stěžoval u hlavního rozhodčího. Proč?

Rozčiloval jsem se, že když jsem se postavil dál na druhý servis, což je moje normální pozice, tak mi tam lajnový rozhodčí třikrát blbě vběhl a neměl jsem prostor odehrát úder. Hned po prvním jsem mu říkal, ať jde trochu dál. Pak jsem byl na něj nabroušený, že mě to stálo dva tři důležité míče. Myslím, že to rozhodčí trochu nezvládl, protože když mu jednou řeknete a jemu se to stane podruhé potřetí, tak je to špatně. Pak už si lajnový dával bacha.

Teď se vám ve druhém kole rýsuje Zverev, narazíte na něj i v pondělním mixu.

Ještě jsem s ním nehrál, ale má samozřejmě skvělou formu. Jsem rád, že s ním mohu hrát, zase mi to leccos ukáže a třeba pomůže do budoucna.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.