Hlavní obsah

Sen o další české medaili je pryč. Macháč s Pavláskem prohráli boj o bronz

Aktualizováno

Byl to pár, který si v zápasech o medaili nepřáli dostat. Dva singlisté z elitní patnáctky žebříčku ATP budili respekt zjevným tenisovým umem. A skutečně americké duo Fritz, Paul předvedlo v zápase čtyřhry o olympijský bronz téměř bezchybný výkon a české dvojici Tomáš Macháč a Adam Pavlásek tak v Paříži přiřklo po setech 3:6, 4:6 jen nepopulární čtvrté místo. I tak to bylo od Čechů celkově na hrách až nečekaně velmi solidní představení, navíc Macháč tu získal zlato z mixu.

Foto: Phil Noble, Reuters

Adam Pavlásek (vlevo) a Tomáš Macháč zabojují o bronz.

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Američané vlétli do zápasu čistou hrou, hned vzápětí při Macháčově servisu získali tři brejkboly, nicméně Češi je dokázali odvrátit. Při Pavláskově podání však už Fritz s Paulem uspěli a dostali se do trháku. Američané byli – snad vyjma sedmého gamu – téměř bezchybní na servisu, trpělivě a přesně hráli od základní čáry, „sekali“ i nekompromisní voleje. Zato Češi zvlášť na úvod až příliš chybovali i proto po půlhodině dokráčel americký pár k výhře 6:3 v prvním setu.

Nicméně závěr sady ukázal, že by to z české strany nemusel být úplně beznadějný mač.

Leč hned ten druhý začal prolomeným Macháčovým podáním, což se v dalším průběhu ukázalo jako klíčové. Když už totiž Češi při servisu Američanů „zazlobili“, oni si hned pomohli nekompromisním podáním tak jako při závěrečném gamu.

„Raději bych prohrál v 1. kole, než tady měl bramboru a byl blízko bronzu. Ovšem na někoho to zbýt muselo. Ale kdybyste mi jako klukovi řekli, že budu hrát na olympiádě o medaili, klepal bych si na čelo, protože je to sen každého malého sportovce,“ řekl Adam Pavlásek. „Je to zvláštní mix emocí, těch zvratů bylo tady v Paříži hodně. Každopádně osm devět dní, které jsem tady strávil, potřebuju celkově vstřebat,“ přidal Macháč.

Samostatné Česko tak dl na olympijskou medaili z mužské čtyřhry čeká, dosud pod pěti kruhy uspěli jen v roce 1988 Miloslav Mečíř s Milanem Šrejberem, kteří pro Československo získali bronz v Soulu.

Ovšem úspěch to je a třeba i solidní naděje do zápasů v Davis Cupu. Vždyť před dvěma lety se Pavlásek motal kolem šesté stovky světového žebříčku a zvažoval, že v 27 letech ukončí profesionální kariéru. Jenže nakonec utnul jen dvouhry a naplno se vrhl do deblů. „S odstupem času se stále více ukazuje, že to bylo dobré rozhodnutí. Ve dvouhře jsem cítil, že už jsem vyhořel, čtyřhra mi vrátila radost a zachránila sportovní kariéru. Někdy mě napadne, že jsem to měl udělat dříve,“ vyprávěl Pavlásek už dřív.

Platil za velký tenisový talent, jenže i vinou zranění potenciál nikdy nemohl naplnit.

Macháče pak po svém boku měl už párkrát v Davis Cupu a třeba v únoru po duelu s Izraelci mladší z dua říkal: „Už si ve čtyřhře nepřipadám jako úplný amatér.“

Že mu párová disciplína svědčí, koneckonců prokázal v pátek zlatým triumfem s Kateřinou Siniakovou. Pavlásek je na kurtu mentorem, rádcem. „Do jeho věcí se mu ale nechci kecat, jen občas se ho snažím usměrnit, ať třeba zkusí lob nebo jinou vsuvku. Umí zahrát neskutečné balony, tak mu dávám volnost,“ přiznal Pavlásek. „Je fajn mít vedle sebe parťáka, který dokáže returnovat, protože pak můžeme soupeře kdykoliv brejknout, což nám strašně pomáhá.“

Teď jsou smutní, ale k velkým vyhrám ještě mohou dokráčet.

Bronz však v Paříži může získat ještě ženský debl Karolína Muchová, Linda Nosková, která o něj hraje v neděli v poledne.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Tenis:
Mužská čtyřhra, o bronz:
Fritz, Paul – MACHÁČ, PAVLÁSEK 6:3, 6:4