Hlavní obsah

Krejčíková i Macháč s Pavláskem jsou ve čtvrtfinále! Ženský debl se rozjel za obhajobou zlata

Aktualizováno

Vítězná šňůra Barbory Krejčíkové nekončí. Tenistka na olympijském turnaji předvedla další srdnatý výkon a po výhře nad Ukrajinkou Elinou Svitolinovou 7:6, 2:6 a 6:4 postoupila do čtvrtfinále, kde ji čeká Slovenka Schmiedlová. Naopak dva její krajané už v mužském pavouku nefigurují. Tomáš Macháč prohrál s německým favoritem Alexanderem Zverevem 3:6, 5:7. A krátce po něm dohrál Jakub Menšík, jenž podlehl Američanovi Tommymu Paulovi 3:6, 1:6. Macháč si spravil chuť ve čtyřhře po boku Adama Pavláska, s nímž porazil chilskou dvojici Jarry, Tabilo 5:7, 7:6 a 10:4 a slaví postup mezi nejlepší osmičku. V úvodním kole čtyřhry pak Krejčíková spolu s Kateřinou Siniakovou smetly tchajwanský pár Čchan Chao-ling, Čchan Jüng 6:4, 6:0.

Foto: Violeta Santos Moura, Reuters

Česká tenistka Barbora Krejčíková v duelu s Elinou Svitolinovou.

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Jako první svůj mač v rozpálené Paříži dohrál Macháč a i přes statečný výkon na obhájce zlata Alexandera Zvereva nestačil. Hned v úvodní hře sice sebral favoritovi servis, ale Němec následně převzal aktivitu. Berounskému rodákovi dvakrát prolomil podání a pohlídal si zisk úvodní sady.

Druhé dějství už bylo mnohem vyrovnanější, rozhodlo nakonec Macháčovo ztracené podání za stavu 5:5. Zverev tak vrátil českému tenistovi pondělní porážku ze smíšené čtyřhry, kdy po boku Laury Siegemundové podlehli coby nasazené jedničky českému páru Macháč, Siniaková 4:6, 5:7.

Foto: Claudia Greco, Reuters

Jakub Menšík přes reprezentanta USA Tommyho Paula nepřešel.

„Mrzí mě, že jsem nevyužil šance, co jsem měl ve druhém setu, abych se podíval do třetího. Tam bych mohl dostat 1:6, ale taky vyhrát 6:3,“ řekl Macháč. „Zklamaný jsem. Ale taky jsem hrozně rád, že jsme otočili debla. Soupeři jsou vynikající singlisti, oba šikovní, do debla to bylo náročné, ovšem zvládli jsme to.“

Macháč si totiž vpodvečer spravil chuť, když po boku Adama Pavláska vyřadil chilskou dvojici Jarry, Tabilo po obrovské bitvě 5:7, 7:6 (8:6) a 10:4. V souboji o semifinále se Češi utkají s druhým nasazeným německým párem Krawietz, Puetz.

„Pořád si myslím, že medaile je hrozně daleko. Jsme blíž než v prvním kole, ale já se na to nesnažím myslet. Podle mě ani Tom. Uděláme, co je v našich silách, pokusíme se placce přiblížit. Ale já osobně si to nějak dávat do hlavy nechci,“ uvedl Adam Pavlásek.

Z dvouhry vypadl rovněž osmnáctiletý Menšík. Ten dokázal držet krok s turnajovou devítkou Paulem jen do stavu 3:3 v úvodní sadě. Američan poté získal rychle dva brejky, vyhrál první set a v tom druhém už nad českým olympijským debutantem, který vyprodukoval 26 nevynucených chyb, jasně kraloval.

„Dneska jsem se pekl zaživa, byly to náročné podmínky. Byl to především boj sám se sebou a hlavně se neuvařit,“ řekl Menšík. „V prvním setu to byla ještě rovina, na začátku jsem byl možná lepší. Pak jsem se cítil fyzicky blbě, což šlo vidět ve druhé sadě, kdy šel výkon rapidně dolů. Ale z olympiády odjíždím se vztyčenou hlavou.“

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Už mezi nejlepšími osmi je Barbora Krejčíková. Ukrajinku Elinu Svitolinovou porazila v Paříži 7:6, 2:6, 6:4. Vítězka letošního Wimbledonu a Roland Garros z roku 2021 zdolala světovou jednatřicítku za dvě hodiny a 48 minut. V boji o semifinále narazí na Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovou, která vyřadila nasazenou pětku Italku Jasmine Paoliniovou po setech 7:5, 3:6, 7:5. Nad Svitolinovou zvítězila i přes 58 nevynucených chyb.

„Mám ze singlu obrovskou radost, že jsem to vybojovala. Obě dvě jsme to strašně chtěly, bojovaly jsme do posledního míče. Jsem ráda, že se mi to povedlo, že jsem postoupila dál a že můžu pořád bojovat o medaili,“ uvedla Krejčíková.

A to nebylo ze strany wimbledonské šampionky vše. Spolu s Kateřinou Siniakovou úspěšně zahájila obhajobu zlata z Tokia i v deblu výhrou nad tchajwanským párem Čchan Chao-ling, Čchan Jüng 6:4, 6:0.