Hlavní obsah

Lochte si vybudoval pestrý rejstřík. Obsahuje šest zlatých, alkohol, doping, lži i výtržnosti

Dvanáct olympijských medailí včetně šesti zlatých, ale i závislost na alkoholu, doping, ostuda kvůli lhaní na olympiádě a výtržnosti má na svém kontě americký plavec Ryan Lochte, který se narodil 3. srpna 1984. Lochteho medailová sbírka je opravdu ojedinělá a lepší bilanci na olympiádách má jen jeho krajan a přítel Michael Phelps.

Foto: REUTERS/David Gray

Američan Ryan Lochte se raduje ze zisku jedné ze svých šesti zlatých medailí na OH.

Článek

Lochteho hvězda začala zářit v roce 2004, kdy se na olympiádě v Aténách dostal do hvězdné americké štafety na 4×200 metrů, která závod pod Phelpsovým vedením vyhrála. Ke zlatu ve štafetě přidal i stříbro v polohovém závodě na 200 metrů a plavecká veřejnost s ním musela začít počítat. Medaile všech možných barev sbíral i na všech následujících olympiádách, 2008 (Peking), 2012 (Londýn) a 2016 (Rio de Janeiro). Na OH vybojoval celkem 12 medailí (více z plavců má jen Phelps), z toho šest zlatých, tři stříbrné a tři bronzové.

Neuvěřitelný je také počet cenných kovů, které si přivezl ze světových šampionátů. Na MS v krátkém a dlouhém bazénu vybojoval 65 medailí, z toho 39 zlatých. Od roku 2011 je držitelem světového rekordu v polohovém závodě na 200 metrů v dlouhém bazénu, další rekordy má i v krátkém bazénu.

Olympiáda v Brazílii ale pro Lochteho měla hořký konec. V Riu de Janeiro totiž oznámil, že byl přepaden. Později ale vyšlo najevo, že chtěl historkou jen zakrýt fakt, že s kamarády v opilosti poničili čerpací stanici a dostali se do konfliktu s ochrankou. Od národního svazu za to dostal distanc na deset měsíců. V roce 2019 mu skončil zákaz startů za nedovolenou infuzi, kterou na sebe dokonce sám prozradil fotografií na sociální síti. A aby toho nebylo málo, o rok dříve veřejně oznámil, že se potýká se závislostí na alkoholu.

Jeho snem bylo zúčastnit se svých pátých olympijských her v Tokiu v roce 2021, ale nekvalifikoval se. „Asi to byl můj poslední velký závod, ale cesta ještě není u konce. Mám ještě velké plány, ať už to bude v bazénu, nebo mimo něj,“ řekl Lochte v červnu 2021 po závodě v národní kvalifikaci v Omaze, na kterém skončil sedmý.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Lochte vystudoval na Floridské univerzitě sportovní management. S manželkou Kaylou, bývalou playmate časopisu Playboy, mají tři děti.

Související témata: