Hlavní obsah

Bezchybný Lipták si spravil chuť, ale do finále měl daleko. Láká ho i další olympiáda

Aktualizováno

Už po prvním kvalifikačním dnu v trapu střelec Jiří Lipták věděl, že olympijské zlato z Tokia neobhájí. Ze 75 terčů totiž trefil jen 69. V úterý dopoledne neminul ani jednu z padesáti ran a alespoň si spravil chuť, k postupu do finálové šestky měl přesto daleko. „Tak jsem si představoval, že bych to tu chtěl zakončit,“ přiznal. Skončil na 18. pozici.

Jiří Lipták byl nervózní, tomu naprosto rozumím. Stresovým faktorem pro nás jsou diváci, popisuje střelec Jakub TomečekVideo: Sport.cz

Článek

I přes takřka nulové naděje na postup plánoval 42letý rodák z Brna ukončit své představení na střelnici v Chateauroux důstojně.

To se mu podařilo. V úterních dvou sériích byl stoprocentní, díky čemuž se posunul ze 27. na 18. místo. „První položka všechno na první rány, ve druhé potřeboval jen jeden tupl, tak jsem si trochu vynahradil ten první den, i když to na finále nestačí, protože ostatní stříleli dobře,“ hodnotil.

Na ty nejlepší mu tři rány chyběly, a tak trápení českých střelců na pařížské olympiádě dál pokračuje.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Střelec Jiří Lipták během fasování olympijské kolekce pro LOH 2024 v Paříži.

Lipták zmiňoval, že ho v pondělí semlela nervozita. „V pondělí ve 25 minutách přišla celá osmiměsíční příprava vniveč. Dneska jsem se aspoň odpoutal ode dna,“ vykládal. A užil si i aplausu fanoušků.

„V tom je to jiné než v Tokiu. Všichni tleskají, tak jim chcete udělat radost, a zároveň vám běží dvanáct sekund, kdy si musíte zavolat o terč. Hlavně před posledním jsem si říkal, že ho musím trefit, protože jinak by mě to hodně mrzelo,“ věděl.

Pochopení pro Liptákův kolaps měl i jeho reprezentační parťák skeetař Jakub Tomeček, který odletěl do Francie během dnešního dne. „Naprosto rozumím, co se v něm dělo. Zažívám to denně a soucítím s ním. Velký stresový faktor jsou pro nás diváci, na které nejsme moc zvyklí. Tuším, že to bude cloumat i se mnou,“ líčil pro Sport.cz o devět let mladší Tomeček, kterého soutěž ve skeetu čeká od pátku do soboty.

Lipták zatím svoji kariéru končit nehodlá, kvalitně střílet se dá do vysokého věku. „Konec kariéry nechystám. Trochu zvolním, ale čtyři roky do Los Angeles vydržím,“ plánuje.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.