Hlavní obsah

Ledecká přepsala olympijskou historii. Nikdo není lepší a soupeřky se klaní

Aktualizováno

Když skočí do bazénu, soupeřky většinou vědí, že moc šancí nemají. Američanka Katie Ledecká je v pouhých 27 letech žijící legendou nejen plaveckou, ale také olympijskou. Teď o sobě může říct, že žádná žena v historii nezískala pod pěti kruhy více zlatých medailí. A rodačka z Washingtonu s českými kořeny prý ještě nekončí.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Americká plavkyně Katie Ledecká získala už devět zlatých olympijských medailí.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) - Začalo to 3. srpna 2012 v Londýně kraulařskou osmistovkou. Tehdy jako 15letá senzace dohmátla pro zlato v čase 8:14,63. A od té doby? Kralovala v Riu, Tokiu i v sobotu v Paříži. Opět 3. srpna.

K tomu na posledních dvou hrách přidala triumfy na 1500 metrů volně, v Brazílii kralovala i na dvoustovce, čtyřstovce a s dlouhou štafetou. Sečteno a podtrženo devět zlatých olympijských medailí, což má mezi ženami jen někdejší sovětská gymnastka Larisa Latyninová, která vládla v 50. a 60. letech.

„Nechtěla jsem, aby třetí srpen byl dnem, kdy série skončí. Jsem ráda, že se stále posouvám kupředu,“ pravila Ledecká po vítězství na osmistovce, kdy časem 8:11,04 o přibližně sekundu přetlačila hvězdnou 24letou Australanku a vítězku pařížské čtyřstovky Ariarne Titmusovou.

„Po závodě jsem jí řekla, že ze mě udělala lepšího sportovce. Vyhrává závody od mých jedenácti let. Opravdu pozoruhodné, Katie je neuvěřitelná,“ líčila Titmusová.

Se ziskem celkových čtrnácti olympijských medailí (Latyninová jich má osmnáct) je Ledecká aktuálně nejúspěšnější plavkyní historie. K osmadvaceti cenným kovům absolutního rekordmana Michaela Phelpse má sice stále hodně daleko, ale netají se ambicemi svou sbírku ještě rozšířit.

Kde jinde než doma. Za čtyři roky v Los Angeles. „Beru věci postupně, ale teď mám v hlavě, že bych rozhodně chtěla soutěžit. Možnost závodit doma je něco unikátního. Možnost, jakou ne každý olympijský sportovec dostane. Vím, že určitě neodcházím do důchodu, a rok 2028 se mi jeví pozitivně,“ hlásí Ledecká, která podle oficiálních stránek plavecké federace vlastní na osmistovce na dlouhém bazénu devětadvacet nejrychlejších časů historie, včetně světového rekordu z Ria 8:04,79, a na patnáctistovce dvacet (rekord z roku 2018 15:20,48).

Gratulovala ji i jmenovkyně Ester Ledecká, česká olympijská vítězka v alpském lyžování i snowboardingu. „Všechno sleduju ‚ségro‘ a držim pěsti štěstí. Jsi úžasná,“ napsala na Instagramu.

Příjmení napovídá, že Ledecká má kořeny jinde než v Americe. Její dědeček z otcovy strany Jaromír se narodil v Praze a do USA se vydal v roce 1947 studovat angličtinu. Peníze na živobytí sháněl jako umývač nádobí. Po komunistickém převratu v tehdejším Československu už ale v zámoří zůstal.

Úspěchů dosáhla i přesto, že se už téměř deset let potýká se syndromem posturální ortostatické tachykardie (POTS). „Když stojím, hromadím krev v cévách pod srdcem. Tělo pak uvolňuje další noradrenalin nebo adrenalin, což dodává mému srdci stresory, takže bije rychleji. Přináší to závratě, mdloby a vyčerpání,“ líčí ve své nové knize Just Add Water: My Swimming Life.

Problémy se nenechala zlomit a ve sportovní dráze pokračuje. Má i štěstí, že plavání je jedním z nejúčinnějších léčebných prostředků. Voda tělo svým způsobem obalí a trénink či různá kardio cvičení pomáhají k tomu, že tělo si časem začne vytvářet více krve a stabilizuje krevní tlak.

Ledecká je zkrátka vzorem pro současné i budoucí plavce. Využívá k tomu i své sociální sítě, kde se virálním stalo zejména video z roku 2020, jak plave kraula se šnorchlem a sklenicí čokoládového mléka na hlavě. V bazénu neskončí ani kapka.

„Cvičení na balanc je běžné pro znakaře, učí se tak udržovat polohu hlavy. Ale nikdy jsem nikoho neviděla zkoušet to u kraulu,“ vysvětluje v knize. Nejdříve trénovala s vodou, pak přišla těžší zkouška. „Dokázala jsem to na první pokus! Produkce chtěla video sestříhat a zkrátit, ale nesouhlasila jsem,“ dodává.

Před Paříží se klip začal znovu šířit sítěmi a fanoušci jen zírají. Asi podobně jako na pokračování veleúspěšné kariéry americké hvězdy.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.