Hlavní obsah

Láska je v Paříži. Francouzka překvapila, přímo na dráze žádala partnera o ruku

Doběhla v olympijském finále čtvrtá, což pro atlety často bývá mrzuté. Jenže když francouzská běžkyně na 3000 metrů překážek Alice Finotová odcházela z plochy Stade de France, zářila jako sluníčko. Jednak časem 8:58,67 vylepšila evropský rekord, ale také po doběhu stihla zásnuby. Trochu nezvykle je iniciovala ona.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Alice Finotová překonala evropský rekord na 3000 m překážek. Poté francouzská běžkyně požádala přítele o ruku.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Po závodě si to zamířila k tribunám, kde stál její španělský přítel, triatlonista Bruno Martinez. Zjevně překvapený, když před ním 33letá Finotová poklekla. Prstýnek by si při závodě neměla kam dát, tak mu předala odznáček, který měla při sobě. S nápisem „Láska je v Paříži“.

„Řekla jsem si, že když poběžím pod devět minut, tak to udělám. Je to mé šťastné číslo a jsme spolu devět let. Moc to pro mě znamená,“ citoval ji pak Daily Mail. Zdaleka to nebyla samozřejmost, však před olympijským finále nikdy neběžela pod hranicí 9:05.

Až na Stade de France, kde ji za rekordem a medailí hnalo na 80 000 fanoušků. Ke stupňům vítězů chyběly tři sekundy, druhá meta ale byla splněna.

Její partner Bruno ji přivedl zpět k atletice, když si od ní dávala šest let pauzu. Věnovala se cestování, když třeba na motorce přejela Vietnam, do Španělska si přivezla koně, na kterém se věnovala parkúru.

Ale pak získala novou chuť do atletiky, letos vybojovala evropský titul a úterní večer se nesmazatelně zapsal do jejího sportovního i osobního života. A že je přece jen obvyklejší žádost o ruku od muže? „Nerada dělám věci tak jako ostatní. Pořád se k tomu neměl, tak jsem si řekla, že to je na mně,“ smála se.

A co Martinez odpověděl? „Ano,“ tlumočila šťastná Finotová.