Hlavní obsah

Senzace, Siniaková s Macháčem srazili nasazené jedničky! Zářili i další čeští tenisté

Aktualizováno

Česká tenisová jednička Barbora Krejčíková postoupila na olympijských hrách v Paříži do osmifinále dvouhry. Vítězka letošního Wimbledonu a Roland Garros z roku 2021 porazila na antuce Číňanku Wang Sin-jü 6:3, 6:2 a vyrovnala tři roky staré maximum z Tokia. Stoprocentní bilanci měli dnes Češi i ve čtyřhře. Dvakrát uspěl Tomáš Macháč, který nejprve zvládl utkání po boku Adama Pavláska a poté i mix s Kateřinou Siniakovou. Dál prošly také Karolína Muchová a Linda Nosková.

Foto: Manu Fernandez, ČTK/AP

Tomáš Macháč s Kateřinou Siniakovou

Článek

Paříž (Od našeho zpravodaje) - Osmadvacetiletá Krejčíková předvedla jistější výkon než v 1. kole se Španělkou Sarou Sorribesovou. Zatímco v neděli bojovala na kurtu necelé tři hodiny, tentokrát se zdržela na dvorci Simonne Mathieuové hodinu a 24 minut. V osmifinále narazí buď na Američanku a turnajovou pětku Jessicu Pegulaovou, nebo Ukrajinku Elinu Svitolinovou.

Krejčíková šestatřicátou hráčku světa Wang Sin-jü předčila v počtu vítězných míčů 21:13. Díky dvěma brejkům utekla v prvním setu do vedení 5:1 a výhodu dotáhla. Na začátku druhé sady sice Češka přišla o servis, ihned ale odpověděla a od stavu 2:2 získala zbývající čtyři hry.

„Na kurtu jsem se cítila dobře. Jsem ráda, že to bylo dneska kratší, ale určitě to nebylo jednodušší. Zápas byl opět náročný a bylo tam hodně klíčových bodů, ve kterých se to lámalo a které jsem uhrála já. Jsem potěšena, že se to zlomilo ke mně a že jsem si vždycky vybudovala v setech náskok,“ řekla Krejčíková.

Foto: Violeta Santos Moura, Reuters

Barbora Krejčíková přehrála Číňanku Wang Sin-jü 6:3 a 6:2.

Sama za klíčové momenty utkání označila začátek úvodní sady, kdy zvládla odskočit na 3:1. „Pak jsem ji znovu brejkla a za stavu 4:1 šla servírovat. A ve druhém setu byla klíčová hra za stavu 2:2,“ uvedla Krejčíková, která se těší do olympijské vesnice, kde bude večer s ostatními v klubovně fandit plavkyni Seemanové.

Skvělý obrat předvedly Muchová s Noskovou, které utvořily dvojici po odhlášení zraněné Markéty Vondroušové. Proti Alexandrovové a Vesninové ztratily první set, ve druhé sadě už servis udržely a ve vyrovnané zkrácené hře uspěly 7:5. V rozhodujícím super tiebreaku triumfovaly 10:6. V osmifinále narazí na nasazené jedničky Pegulaovou a Coco Gauffovou z USA.

„První set byl takový, než jsme se našly. Trošku jsme se do toho dostávaly, soupeřky nás ani do ničeho nepustily, protože hrály velmi dobře, rychle a přesně. Na druhý set jsme si vyměnily strany, trochu jsme zkusily něco změnit a nakonec to vyšlo. V důležitých chvílích a tiebreaku jsme zahrály dobře, díky tomu jsme ve druhém kole,“ uvedla Karolína Muchová.

Foto: Edgar Su, Reuters

Karolína Muchová a Linda Nosková slaví po vítězství v zápase proti Jekatěrině Alexandrovové a Eleně Vesninové.

A její parťačka Linda Nosková přidala: „Bylo nám jasné, že soupeřky, hlavně Alexandrová, nemůže vydržet takové vražedné tempo, které nastavila na začátku. Tak jsme tam něco změnily, trošku jsme je zkusily vyhodit z tempa a pomohlo to.“

Macháč s Pavláskem předvedli podobný obrat proti páté nasazené dvojici Joe Salisbury, Neal Skupski a favorizované Brity přehráli 4:6, 6:3 a 10:8.

„Neměli jsme úplně jednoduchý los, hráli jsme proti zkušeným deblistům a matadorům. Ale já jsem nám věřil, protože Tomáš hraje skvěle. Odehráli jsme i pár zápasů v Davis Cupu a tím, jak je tady Tomáš na vlně a hraje neskutečně, tak můžeme porazit každého. V deblu je to často o dvou třech míčích a jsem rád, že ta koncovka dneska padla na naši stranu,“ řekl Adam Pavlásek. „V super tiebreaku jsme pořád dotahovali. Za stavu 8:8 jsem tam vytáhl balon, který jsem vůbec neviděl, měl jsem ho přímo ve slunku, máchnul jsem jen naslepo a zvládli jsme to.“

Třiadvacetiletý Macháč poté uspěl i v mixu se Siniakovou, když vyřadili ve smíšené čtyřhře nasazené jedničky Němce Alexandera Zvereva a Lauru Siegemundovou po setech 6:4, 7:5. Česká dvojice přišla o servis jen jednou. O triumfu rozhodli v 11. hře druhého setu, kdy získali při podání Siegemundové klíčový brejk a následně zužitkovali první mečbol. Macháč se proti Zverevovi představí také v úterý, kdy vyzve obhájce zlata z Tokia ve dvouhře.

Dopoledne se přitom Macháč necítil úplně dobře, po obědě ale přišel zvrat. „Nikdy nevíte, jak to vyjde, ale jsem moc rád, že jsem vyhrál obě kategorie a jsem rád, že jsem Katce pomohl, abychom postoupili. Už mohu říct, že jsem vyhrál alespoň jeden zápas v mixu, takže jsem se uklidnil a mohu hrát uvolněně,“ řekl Macháč. A Siniaková výstižně přidala: „Myslím, že jsme předvedli super výkon.“

Teď jsou oba ve čtvrtfinále, tedy jediné vítězství od bojů o medaile.

Foto: Edgar Su, Reuters

Dvojici Macháčovi s Pavláskem se podařil cenný skalp, když v super tiebreaku porazili Brity.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.