Hlavní obsah

Krásné i kruté, nejhorší místo, věděl legendární Železný. Na Vadlejcha je hrdý

Po závodě stál světový rekordman Jan Železný za oštěpařským sektorem, kde sedí trenéři a další členové výpravy, a vyprávěl médiím o nešťastném olympijském finále svého svěřence Jakuba Vadlejcha. Sotva ho bylo slyšet, protože vedle bujaře slavil pákistánský tým historické zlato Aršada Nadíma.

Foto: Profimedia.cz

Jakub Vadlejch naslouchá radám trenéra Jana Železného.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Když posmutnělý Vadlejch přišel k tribuně za oštěpařskou legendou, ta ho poplácala. „Bojoval jsi jako lev, příště to bude jiné,“ řekl mu Železný po jednom z nejkvalitnějších závodů historie, kde 88,50 m znamenalo jen čtvrté místo.

„Dalo se čekat, že se bude házet daleko už podle kvalifikace, krásný závod,“ nebyl trojnásobný olympijský šampion příliš zaskočen kvalitou pařížského finále. Snad jen některými jmény. „Třeba Yego. Nemyslím to ve zlém, ale když házíte 79, 81 metrů a tady jste jako polití vodou, tak si někdy říkám, že tomu oštěpu moc nerozumím,“ pousmál se Železný.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Jakub Vadlejch během finále

Během finále se snažil Vadlejcha povzbudit, poradit mu. „Kuba strašně bojoval, ale byl stažený, šel po ráně. Chyběla mu uvolněnost, házel to hodně rukou,“ vypozoroval.

„Ale je to těžké, když vidíte, jak se hází daleko, všichni s tím bojovali. Nadím to zavřel, to byl neskutečný výkon. I Čopra to najednou rval, ale jak to byl šíleně kvalitní závod, tak to s vámi zamává,“ věděl Železný.

Sám na stejném stadionu zažil bramborový závod. Před 21 lety při mistrovství světa. Teď se házelo ale mnohem dál, v průměru nejkvalitněji v olympijské historii.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Vadlejch se po svém nejdelším hodu radoval s trenéry.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

„Také jsem Kubovi říkal, že jsem na něj hrdý. Vytáhl ze sebe obrovský výkon, tohle je prostě smůla. Čtvrtá příčka je krásná a krutá, nejhorší místo. Bohužel Češi je tu sbírají,“ připomněl už páté „brambory“ výpravy na hrách.

Vadlejch rozhodně končit neplánuje, při hrách v Los Angeles mu bude 37 let. „Ale čtyři roky jsou strašně dlouhá doba, promění se lidi, závodnici… Když jste starší, ještě to neznamená, že nemůžete házet. Musel by změnit charakter házení, být zase trošku lehčí a rychlejší. A kdo ví, jak to bude i se mnou, už mě ty stresy a cestování taky trápí,“ přiznal 58letý kouč.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Atletický večer sledovali fanoušci na olympijském festivalu v Mostě.