Hlavní obsah

Koulařka Saundersová opět upoutala pozornost, závodila se zakrytým obličejem

Americká koulařka Raven Saundersová opět upoutala na olympijské scéně pozornost. V pařížské kvalifikaci nastoupila s černou maskou, která jí zakrývala celý obličej s výjimkou slunečních brýlí. Osmadvacetiletá obhájkyně stříbrné medaile z Tokia vysvětlila, že chtěla upozornit na svou disciplínu.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Americká koulařka Raven Saundersová

Článek

„Chtěla jsem se pokusit upoutat pozornost světa na naši disciplínu. Jsme koulaři, ale také máme svůj styl. Umíme dělat stejně velkolepé věci jako sprinteři a zasloužíme si pozornost,“ citovala agentura AFP Saundersovou, která postoupila do finále až díky závěrečnému pokusu 18,62 metru.

Před třemi lety na hrách v Tokiu závodila výstřední Američanka nejen se zeleno-fialovými vlasy, ale také v roušce s vyobrazením úsměvu komiksové postavy Jokera. Při medailovém ceremoniálu pak překřížila ruce do tvaru písmene „X“ a gesto vysvětlila jako výraz solidarity s utlačovanými.

Foto: Bernat Armangue, ČTK/AP

Americká koulařka Raven Saundersová

MOV zjišťoval, zda tím neporušila pravidla o zákazu politických vyjádření během olympijských soutěží, avšak vyšetřování posléze zastavil.

Saundersová, která se označuje jako nebinární, se angažuje v boji za práva LGBT+ komunity a v otázkách souvisejících s duševním zdravím. Má za sebou rovněž osmnáctiměsíční zákaz startů za zmeškané dopingové kontroly, kvůli němuž přišla o loňské mistrovství světa v Budapešti.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.