Hlavní obsah

Komplikace před bojem o finále. Češky nemohly trénovat, ve hře byl přílet náhradnice

Vrcholí čtyřleté snažení, blíží se klíčový závod. A v ten moment přijde bezmoc, kdy vás nemoc z tréninků stáhne do postele. Takové pocity zažívala veslařka Radka Novotníková před olympijským semifinále dvojky bez kormidelníka se svou parťačkou Pavlínou Flamíkovou. Zvládla nastoupit, ale dojely poslední a čeká je finále B.

Foto: Lindsey Wasson, ČTK/AP

Radka Novotníková (vlevo) a Pavlína Flamíková po semifinále dvojky bez kormidelnice

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) ‑ Ještě po rozjížďce, kterou svěřenkyně Tomáš Kacovského zvládly s přehledem, se začala cítit hůř. „Nějak mě to sundalo a lehla jsem. Bolelo mě v krku, měla jsem teplotu,“ popisovala. Na tréninky musely Češky zapomenout.

Nachlazení trápilo v areálu Vaire-sur-Marne více veslařů, Novotníkovou zatím kurýrovali lékaři. „A dnes už jsem se cítila lépe,“ vyprávěla přece jen ochraptělým hlasem.

Flamíková bez ochořelé kolegyně využila trenažeru. „A také jsem se necítila úplně stoprocentně, tak jsem ten čas využila i na odpočinek. Já jsem z podstaty lenoch, tak jsem si to užila,“ vtipkovala.

Realizační tým zatím chystal záložní variantu, kterou by bylo povolání náhradnice z Česka. „Teoreticky to bylo možné, ale se mnou ani Radkou žádná náhradnice neseděla a dvojka je tak specifická a technicky náročná disciplína, že si myslím, že by to nepomohlo. Tak jsem byla ráda, že se mnou mohla Radka závodit,“ uvažovala 25letá Flamíková.

V úvodu semifinále byly ještě relativně konkurenceschopné, ale od půlky trati do konce už jim patřilo poslední místo. „Cítila jsem, že obě se do áčka hrozně moc chceme dostat. Možná až tak moc, že nám to neprospělo. Asi se trošku podepsalo, že jsme spolu dva dny neseděly na vodě, ale na zdravotní stav bych to nesváděla,“ nevymlouvala se Flamíková.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

V pátek je při jejich olympijské premiéře čeká boj o 7. až 12. místo. „Budeme bojovat o každou sekundu a příčku. Áčko pro nás byl spíš takový sen, když jsme se sem kvalifikovaly z jedenáctého místa, takže se nám nehroutí svět, že tam nejsme,“ říká.

Se svou o čtyři roky starší parťačkou mohou pomýšlet i na další hry za čtyři roky v Los Angeles, kde se ale z prostorových důvodů bude závodit jen na trati dlouhé 1500 metrů.

„To jsem v životě nejela, jezdí se to v dorostenkách. Přitom kvalifikace se má jet normálně na dva kilometry, což je taky takové zvláštní. I když jsme si spolu říkaly, že nám by to mohlo sedět, protože nás vždycky někdo šmikne na konci,“ usmívala se Novotníková, která v zámoří studovala.