Hlavní obsah

Kolo, hup a ležíš! Teenagerka skončila při olympijském debutu na zemi, úsměvy ale nešetřila

Zrovna dávala rozhovor, když na obrazovce za novináři viděla spadnout hvězdnou Belgičanku Lotte Kopeckou. „Ups!“ zarazila se 19letá česká cyklistka a debutantka pod pěti kruhy Julia Kopecký. Také ona, stejně jako její slavnější soupeřka s velmi podobným příjmením, skončila při olympijské časovce na zemi. Nakonec obsadila 28. místo.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Česká reprezentantka Julia Kopecký má za sebou premiérovou časovku na olympijských hrách.

Článek

Paříž (od našeho zpravodaje) – Francouzskou metropoli už druhý den nepřetržitě skrápí mnohdy velmi silný déšť. A zatímco se některé soutěže odkládají, cyklisté a cyklistky se musí s náročnými podmínkami vypořádat.

Co se vám na trati přihodilo?

Bylo to strašně těžké, přes 32 kilometrů v dešti a na extrémně mokré silnici. Kolem 10. kilometru jsem v zatáčce uklouzla a spadla. Ani jsem nejela rychle, ale najednou přední kolo, hup a ležíš. Trochu to bolelo a ztratila jsem rytmus. Klouže to hlavně ve městě na bílých čarách, musíte si dávat opravdu pozor. Ale stane se.

Jinak jsou dojmy z olympijské premiéry pozitivní?

Je mi 19, ještě nemám moc zkušeností. Hodně mi po pádu pomohli lidé kolem trati, kteří mě povzbuzovali. Krásná atmosféra a už se těším na hromadný závod.

Ten vás čeká až příští neděli. Poletíte stejně jako Mathias Vacek domů?

Přesně tak, protože tady na místě je pro nás strašně těžké trénovat. V Česku máme chalupu mezi Prahou a Karlovými Vary, tam se budu připravovat a 1. srpna zase poletím zpět. Věřím, že už bude lepší počasí (smích).

Profil hromadného závodu vám bude sedět?

Je úžasný, typicky klasikářský. Kopce nejsou moc velké, ale rozhodně se nepojede po rovině. A k tomu ve městě technické pasáže. Zatáčky doleva, doprava. Prostě super.

O startu v časovce jste se dozvěděla na poslední chvíli. Kdy přesně?

Asi tři týdny zpět mi volal reprezentační trenér Petr Kaltofen, že pokud chci, mohu startovat. Hned jsem řekla: „Ano!“. Bohužel výsledek se úplně nepovedl, ale jen tady být a procházet se olympijskou vesnicí je skvělé. Strašně jsem se těšila, připravovala jsem se už od zlata v časovce na mistrovství republiky. Mám zase víc zkušeností.

Také jde o váš vůbec první opravdu velký závod mezi hvězdami světové cyklistiky.

Je úžasné tady chodit a všechny potkávat. Pro mě úplně něco nového. Doufám, že se ostatní budou jednou takto dívat i na mě.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.