Hlavní obsah

Kolaps domácích miláčků! Házenkáři Francie ztratili postup během třinácti sekund

Zbývalo třináct sekund do konce utkání, atmosféra v hale v Lille byla elektrizující. Francouzští vicemistři světa vedli nad německými házenkáři o dvě branky, přesto zápas k vítězství nedotáhli. Němci ztrátu smazali a v posledních vteřinách prodloužení dokonali obrat. „Absolutní šílenství,“ shrnul ve dvou slovech německý fotbalista Toni Kroos.

Foto: Eloisa Lopez, Reuters

Elohim Prandi vstřebává vyřazení z olympijského turnaje

Článek

Francouzi na domácím olympijském turnaji nepředváděli výkony hodné obhájců olympijského zlata. V základní skupině nepřesvědčili a skončili až čtvrtí. Přesto po třech rychlých gólech vedli na začátku druhého poločasu nad Němci ve čtvrtfinále 20:14.

Jenže.

Němci náskok stahovali. Po proměněné sedmičce Uscinse snížili třináct sekund před koncem na 28:29. Rozehrávku ale měli domácí, nemuseli nikam spěchat. Kouč Guillaume Gille si ještě vzal oddechový čas, možná aby své svěřence uklidnil.

Hned po rozehrávce dostal míč do ruky do té doby nejlepší hráč Francie Dika Mem. Němci se na něj sice nalepili ve čtyřech hráčích, ale 26letý házenkář už ani nemusel posunout míč dál. Stačilo ho udržet v ruce, nechat se faulovat a Francouzi by zápas dovedli k postupu. Mem se ale rozhodl rozehrát na spoluhráče, jenže míč hodil jen do ruky Köstera. Ten posunul na Uscinse, který v poslední vteřině vyrovnal.

Nadšení fanoušků v hale vystřídalo zklamání. Stadion utichl.

Navíc na domácí jako kdyby dolehla tíha okamžiku v prodloužení. Desetiminutové nastavení ukázalo, jak rychle se ve sportu přelévají emoce.

Šestnáct sekund před koncem hala opět bouří. Remili vyrovnává na 34:34, jenže za jedenáct sekund už je všechno jinak. Německý muž zápasu Uscins z dálky prostřelil brankáře a rozhodl o německém postupu.

Nic na tom nezměnil ani rychlý kontr domácích. Porte v poslední střele zápasu trefil jen bránícího Knorra.

„Wow, absolutní šílenství,“ shrnul na sociální síti X německý fotbalista Toni Kroos.

Lepší hodnocení už lze jen těžko poskytnout.

Sen o domácí olympijské medaili se tak Francouzům rozplynul. Stejně jako legendě tamní házené. Čtyřicetiletý Nikola Karabatič totiž končí svou kariéru. Vítěz tří evropských šampionátů a čtyř světových šampionátů tak čtvrté zlato z olympiády nepřidá.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.