Hlavní obsah

Když mu volali z domova, emoce neudržel. Trenér kordistů pokračuje v úspěšné misi

Po medailovém ceremoniálu a společné fotografii si na chvíli sedl na lavičku a přemýšlel. Možná telefonoval, každopádně zisk olympijského bronzu v podání družstva kordistů trenéra Oldřicha Kubištu více než dojal.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Trenér českých kordistů Oldřich Kubišta měl ze zisku bronzové olympijské medaile logicky velkou radost.

Článek
Fotogalerie

Paříž (od našeho zpravodaje)  „Ani nevím, co mi probíhá hlavou. Člověk mého věku o tomhle hodně sní. Den před soutěží jsme si s klukama říkali, že jsme strašně blízko, ale zároveň hrozně daleko,“ líčil Kubišta přibližně hodinu po konci bronzového utkání.

Sám někdejší kordista si z olympiády v Moskvě 1980 přivezl 21. místo z individuálního závodu a 6. z družstev. Teď 64letý Kubišta zastává post předsedy Českého šermířského svazu a rovněž trenéra reprezentačního družstva kordistů.

Dal dohromady čtveřici Jiří Beran, Martin Rubeš, Jakub Jurka a Michal Čupr, která v dramatickém duelu porazila v Grand Palais domácí Francii a mohla slavit senzační úspěch.

„Jsem dost skromný člověk, ale fakta jsou taková, že k týmu jsem přišel před dvěma a půl lety. Byl na 26. místě světového žebříčku a vidíte, jak jsme se postupně propracovali,“ říká.

Společně museli zvolit taktiku, jak ve čtvrtfinále zaskočit favorizované Italy. Následně to zkusili na Japonce, kteří už byli nad české síly.

„Po Itálii jsem dával emoce hodně najevo. Když mi volali z domova, tak jsem je dokonce neudržel, potřebovaly ven,“ usmívá se Kubišta. Vrchol pátečního programu však nastal o několik hodin později.

Duel s Francouzi byl dlouho vyrovnaný, postupně ale začínali mít domácí navrch. V posledním souboji ale o bronzu rozhodl Jakub Jurka.

„Víme, že umí dohnat ztrátu do šesti bodů. Kromě jednoho světového poháru a mistrovství světa se mu to povedlo snad na sedmi akcích. Začal zkoušet akci, kdy soupeře provokoval na spodek, ale končil nahoře. S Italy to nefungovalo, tak jsme se trochu vykřičeli, že tohle nemůže dělat, pak našel na spodku jistotu,“ poodhaluje trenér, jak probíhala komunikace mezi jednotlivými zápasy.

Nakonec všechno dobře dopadlo a mohly propuknout bujaré oslavy.

„Když jsme se v Tbilisi kvalifikovali na olympiádu, tak jsem si dal předsevzetí, že nebudu vůbec konzumovat alkohol. Téměř se mi to podařilo, porušil jsem opravdu jen střídmě. A upřímně musím říct, že na alkohol teď vůbec nemám chuť,“ pravil.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.