Hlavní obsah

Česká dominance v kvalifikaci vodních slalomářů: Satková vyhrála, obhájce zlata Prskavec druhý

Aktualizováno

Vodní slalomářka Gabriela Satková si zajistila postup do středečního semifinále kanoistek. Čas 99,44 z první kvalifikační jízdy jí při premiéře na OH stačil na první místo. Do čtvrtečního semifinále suverénně prošel i kajakář Jiří Prskavec. Obhájce zlata skončil druhý.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Gabriela Satková během olympijské kvalifikace.

Článek

Prskavec se vydal na trať ve Vaires-sur-Marne jako poslední a po první ze dvou kvalifikačních jízd byl časem 83,74 na druhém místě. Rychlejší byl o pouhé tři setiny jen Francouz Castryck.

Zatímco Prskavec se už ve druhém kole nezlepšil, domácí závodník stlačil svůj čas na 80,09.

Do čtvrtečního semifinále prošlo 20 z 24 závodníků, započítávala se rychlejší jízda.

Dvaadvacetiletá rodačka z Brna Satková se na trať vydala jako předposlední a v první jízdě předvedla i přes dotyk na 21. z 23 branek jako jediná dokázala stlačit svůj finální čas pod sto vteřin.

Favorizovaná Australanka Jessica Foxová, která obhajuje titul z Tokia a po nedělním triumfu na kajaku může jako první v historii slavit olympijský double, následně zajela sice čistou, ale o 61 setin sekundy pomalejší jízdu.

Druhé kvalifikační jízdy kanoistek už na první postupové pozici české reprezentantky nic nezměnily. Do semifinále se dostalo 18 z 21 závodnic.

Semifinále i finále kanoistek se uskuteční ve středu odpoledne, kajakáře čeká stejný program o den později.

Fotogalerie

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.