Hlavní obsah

Pohádka! Dostál také vylovil z vody zlato

Aktualizováno

Česká výprava na olympiádě v Paříži zapisuje čtvrtou medaili. A třetí zlatou! Kajakář Josef Dostál ve finále rychlostní kanoistiky K1 na 1000 metrů kraloval a dojel na první pozici. Po jednom stříbru a třech bronzech, jenž vybojoval na hrách v Londýně, Riu de Janeiro a Tokiu, tak poprvé v kariéře dosáhl na olympijský vrchol.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Josef Dostál po ovládnutí finále rychlostní kanoistiky K1 na 1000 metrů

Článek
Fotogalerie

V areálu ve Vaires-sur-Marne navázal na páteční triumf kanoisty Martina Fuksy. Další české medaile dosud v Paříži získali zlatí tenisté Kateřina Siniaková a Tomáš Macháč ve smíšené čtyřhře a bronzový tým kordistů.

Dostál postoupil do finále z třetího místa v dopoledním semifinále, kde v závěru viditelně šetřil síly. Ve finále se hned od startu držel v popředí, v polovině trati byl druhý za Portugalcem Fernandem Pimentou, 300 metrů před cílem se ale posunul do čela a první místo jistě udržel.

Za pětinásobným světovým šampionem skončil druhý Maďar Ádám Varga, třetí dojel jeho krajan a obhájce zlata z Tokia Bálint Kopasz.

„Při závodě jsem věřil, že budu mít medaili, ale že to bude zlatá, to jsem opravdu nevěděl. Já jsem se v posledních metrech podíval na špičku lodi, kam jsem si předevčírem namaloval lihovkou smajlíka. Bylo to proto, abych věděl, že nejde o život. Ale abych tam nechal všechno, protože bych se nerad z olympijského finále vracel s myšlenkou, že jsem něco pokazil,“ popisoval po závodě Dostál.

A přiznal, že mu „vítr do plachet“ dodalo, když ve finále předjel Portugalce Pimentu. „Trošku jsem si myslel, že na ty dva Maďary nemám (Varga a Kopasz), protože dlouhodobě jezdí rychle. Od Tokia jsem si proti nim neškrtnul. To škrtání přišlo až dneska.“

Paloudová ve finále B dojela sedmá

Dostálova snoubenka Anežka Paloudová obsadila mezi kajakářkami konečné 15. místo na pětistovce. Po čtvrtém místě v semifinále se představila ve finále B, ve kterém se bojuje o 9. až 16. příčku. V posledním vystoupení při olympijském debutu dojela pětadvacetiletá česká reprezentantka sedmá. Disciplínu ovládla pětatřicetiletá Novozélanďanka Lisa Carringtonová

„Já jsem nadšená, že se mi povedlo dostat se do finále B. „Když jsem viděla své semifinále, měla jsem velký strach, že nemusím postoupit vůbec nikam,“ přiznávala Paloudová, která postupovala ze čtvrté příčky.

V boji o celkové deváté místo už jí docházely síly. „Z toho už tak nadšená nejsem, chtěla jsem to odjet lépe. Na druhou stranu jsem sem přijela jako úplně poslední kajakářka, která se nominovala, a skončila jsem patnáctá, to hodnotím hrozně pozitivně,“ přiznávala a už spěchala fandit svému snoubenci Josefu Dostálovi na finále kajakářů.

„Já z toho jeho závodu byla víc nervózní víc než ze svého. Převléknout se asi nestihnu, tak budu fandit tady v prostoru cíle, abych ho mohla hned obejmout,“ plánovala. Nakonec to dopadlo nejlépe, jak mohlo.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Josef Dostál (vlevo) po zisku medaile se svoji snoubenkou Anežkou Paloudovou

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.