Hlavní obsah

Kajakář Dostál i kanoista Fuksa si suverénně zajistili semifinále. Tam jde z oprav i Paloudová

Aktualizováno

Čtyřnásobný olympijský medailista kajakář Josef Dostál suverénně postoupil do semifinále, když na kilometrové trati na kanále Vaires-sur-Marne obsadil ve své rozjížďce druhé místo. Semifinále ho čeká v sobotu, kdy je na programu i finále. Přímý postup do pátečního semifinále slaví na kilometrové trati i kanoista Martin Fuksa, který svou rozjížďku suverénně vyhrál. Dostálova snoubenka kajakářka Anežka Paloudová sice v rozjížďce na pětisetmetrové trati nesupěla, svou opravnou jízdu ale vyhrála a rovněž proklouzla do sobotního semifinále.

Foto: Lindsey Wasson, ČTK/AP

Kajakář Josef Dostál slaví postup do olympijského semifinále.

Článek

Dostál nejprve při své premiéře na hrách v Paříži ulil start, a tak si musel dávat dobrý pozor, aby na druhý pokus proběhlo vše dle pravidel. Po 250 metrech byl sice na třetí, první nepostupové příčce, pak se ale dostal před Uzbeka Machakamova a za vedoucím Australanem Greenem si hlídal postup.

V závěru už jednatřicetiletý rodák z Prahy mohl polevit, aby ušetřil pár sil. Uzbecký kajakář na něj nakonec ztratil téměř dvě a půl vteřiny.

„Ušetřil jsem hodně sil. Dneska se jednalo o to vyzkoušet si průběh trati celého kilometru s tím, jak bych ho měl jet v semifinále, potažmo ve finále. Vím, že tam byly chybičky, možná trochu přepálené. Ale Uzbek s Australanem to pálili vepředu, tak jsem si řekl, že to podržím s nimi. Australan ke konci pěkně tuhnul, ale do cíle jsem už jen doklouzal,“ říkal Dostál.

V sobotu by se tak Dostál rád pokusil o zisk páté medaile, což se na letní olympiádě povedlo z Čechů jen běžci Emilu Zátopkovi a gymnastovi Ladislavu Váchovi. Na minulých hrách v Tokiu byl Dostál na singlkajaku pátý stejně jako na posledním MS v Duisburgu. Olympijské stříbro získal na této trati před osmi lety v Riu.

Fuksa, který skončil na hrách v Riu de Janeiro i Tokiu na kilometru pátý, byl první na všech třech průběžných mezičasech i v cíli. Do polovinu závodu se sice přetahoval s obhájcem zlata z Tokia Brazilcem Queirozem, pak jej ale setřásl, takže si závěrečné metry mohl dovolit vypustit.

Foto: Molly Darlington, Reuters

Kanoista Martin Fuksa během své rozjížďky na 1000 metrů

„Byla to naštěstí kontrolovaná jízda. Bylo jasné, že jsme tam dva favoriti, kteří by se měli dostat hned do toho semíčka. To se potvrdilo. Já jsem šel do toho, že určitě Brazilce chci potrápit a nejlépe ho předjet, aby mi to dalo psychické povzbuzení a trošku jsem se mu dostal víc do hlavy, než v ní jsem. Olympiáda je v Evropě, tak se musí ukázat, že Evropani jsou tady ti lepší. A doufám, že to tak bude pokračovat,“ řekl Fuksa.

Úřadujícího mistra světa v kategorii C1 čeká semifinále (případně i finále) singlkanoe v pátek, už ve čtvrtek ale pojede semifinále (v případě postupu i finále) na deblkanoi se svým bratrem Petrem.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Martin Fuksa si v kategorii C1 vyjel na kilometrové trati semifinále.

Na olympijských hrách debutující pětadvacetileté Paloudové patřila po polovině rozjížďky čtvrtá příčka, a přestože v té druhé se dokázala o jedno místo zlepšit, za druhou postupující Srbkou Novakovičovou zaostala o více než vteřinu a půl.

Foto: Lindsey Wasson, ČTK/AP

Anežka Paloudová po své olympijské premiéře

Dostálova snoubenka tak odpoledne musela jet opravnou jízdu, v jejíž sedmičlenném startovní poli bylo k postupu zapotřebí skončit do pátého místa. To Paloudová s přehledem zvládla, když opravu vyhrála a po dvoudenním odpočinku ji v sobotu čeká semifinále.

„Jsem nadšená, že se mi podařilo dostat do semifinále. Navíc ještě vítězstvím ve čtvrtfinále, což mi dodalo sebevědomí. Doufám, že jsem aspoň trošku postrašila soupeřky. Teď se chci prát dál, ať to stojí za to,“ řekla Paulodová.

Foto: Lindsey Wasson, ČTK/AP

Kajakářka Anežka Paloudová po absolvování rozjížďky na 500 metrů

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.