Hlavní obsah

Judistka Zachová v Paříži končí. V prvním zápase vypadla s Maďarkou

Česká judistka Renata Zachová vypadla ve své premiéře na olympijských hrách v Paříži v soutěži žen do 63 kilogramů v prvním kole a do osmifinále se nepodívá. Na tatami pod pěti kruhy nestačila na maďarskou juniorskou mistryni světa z roku 2019 Szofi Özbasovou. Ta zvítězila díky zisku jednoho wazari.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Česká judistka ve své premiéře na olympijských hrách prohrála s Maďarkou Özbasovou.

Článek

Zachová je první českou judistkou, která se po dvaceti letech kvalifikovala na olympijské hry. V roce 2024 získala evropský titul ve váhové kategorii do 63 kilogramů.

„I kdybych Evropu nevyhrála, odjížděla jsem do Paříže s nejvyššími cíli. Chci se prát nejlépe, jak umím, a medaile je ten nejhezčí bonus. V sezoně se mi také dařilo proti těm nejlepším. Proč by to nemělo vyjít i ve Francii,“ říkala v rozhovoru pro Sport.cz před odletem do dějiště olympijských her.

České reprezentantce však zápas proti Özbasové nevyšel. Po šedesáti vteřinách si vyslechla od rozhodčího první potrestání a po dalších dvou minutách získala Maďarka ohodnocení wazari, čímž se dostala do vedení.

Zachová se ještě snažila ve zbývajících šedesáti vteřinách svého zápasu něco s vývojem udělat, ale byla podruhé potrestána a žádnou bodovanou situaci si na tatami již nepřipsala.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Pro letošní vítězku mistrovství Evropy tak její premiérová účast na olympijských hrách končí vyřazením v prvním kole.

Ve středu se na pařížských tatami představí i první z českých mužských zástupců juda David Klammert, který bojuje ve váhové kategorii do 90 kilogramů. Poté v pátek na řadu přijde i obhájce zlaté medaile z Tokia ve váhové kategorii nad 100 kilogramů Lukáš Krpálek.