Hlavní obsah

Judista Klammert ani při své druhé účasti na OH nezvládl úvodní kolo

Aktualizováno

Třicet vteřin před koncem ukončil rozhodčí zápas judisty Davida Klammerta ve váhové kategorii do 90 kilogramů. Český olympionik ve svém úvodním eliminačním kole prohrál na šido s francouzským reprezentantem Maximem-Gaelem Ngayap Hambouem.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

David Klammert prohrál v prvním kole na olympijských hrách s domácím Francouzem na tři šida a v Paříži končí.

Článek

Kroměřížskému rodákovi se stejně jako na olympijských hrách v Tokiu stalo osudné hned první kolo. 30letý český olympionik nebyl příliš aktivní a během tří a půl minut viděl třikrát napomenutí šido, které ve výsledku znamenalo i jeho diskvalifikaci. Hambou tak mohl oslavit postup do osmifinále olympijského turnaje ve váhové kategorii do 90 kilogramů.

Třicetiletý Klammert první napomínání dostal po 28 sekundách za nepovolený úchop. Druhé i třetí diskvalifikující šido dostal český reprezentant za pasivitu a po třech a půl minutách pro něj vystoupení v Grand Palais Éphémere skončilo.

„Nemám rád, když se člověk vymlouvá na rozhodčí. Rozhodně mi nepomohli, ale když bych podal takový výkon, že je nepustím do toho zasáhnout, tak to neudělají. Byl to domácí borec, hrál aktivní divadlo pro rozhodčí a já to nebyl schopný zastavit. Rozhodčí mně dávali tresty za pasivitu, i když jsem měl jen jeden útok, co mě ohrozil,“ řekl na webu iRozhlas Klammert, jenž obsadil konečné dělené 17. místo.

Francouz největší úspěchy sbíral ve smíšených družstvech, se kterými na mistrovstvích světa v roce 2023 a 2024 získal stříbrné medaile. V jednotlivcích zazářil na juniorském světovém šampionátu v roce 2019, kde skončil na bronzové pozici.

Český reprezentant se probojoval už na své druhé olympijské hry v kariéře. V roce 2021 startoval pod pěti kruhy v Tokiu, kde ale v prvním kole prohrál s Izraelcem Liho Kochmanem.

Olympijské hry 2024 proběhly od 26. července do 11. srpna v Paříži. O cenné kovy ve Francii bojovalo 111 českých sportovců, kteří nakonec získali pět olympijských medailí.

Klammert zazářil letos v Dušanbe, kde na Grand slamu získal stříbrnou medaili. Ve finále nestačil pouze na Mansura Lorsanova z Ruska. Ve čtvrtfinále však vyzrál na bývalého srbského mistra světa i Evropy Nemanju Majdova. Na olympijských hrách v Paříži ale nedokázal zopakovat úspěšné tažení turnajem.

Jako první z českých zástupců juda se na pařížských tatami představila Renata Zachová. Ta v úterním prvním eliminačním kole vypadla s maďarskou juniorskou mistryni světa z roku 2019 Szofi Özbasovou. Ta vyhrála na jedno wazari.

Klammertův přemožitel Ngayap Hambou došel až do semifinále, v němž ho porazil Japonec Sanširo Murao. Následně Francouz zvládl souboj o bronz. Zlato z Tokia obhájil Gruzínec Laša Bekauri, jenž porazil Muraa díky akci čtyři sekundy před koncem, po níž mu rozhodčí přisoudili u videa ippon. Druhý bronz vybojoval Řek Theodoris Tselidis.

V kategorii žen do 70 kg potvrdila roli velké favoritky chorvatská judistka Barbara Matičová, jež ve finále porazila Němku Miriam Butkereitovou a přidala první olympijské zlato do své bohaté medailové sbírky k dvěma titulům z mistrovství světa a letošnímu z mistrovství Evropy. Bronz získaly Rakušanka Michaela Polleresová a Belgičanka Gabriella Willemsová.

V pátek se na tatami představí poslední zástupce českého juda v Paříži Lukáš Krpálek. Dvojnásobný olympijský šampion bude obhajovat zlato z Tokia v nejtěžší váze, jeho soupeřem v prvním kole bude Jelle Snipe z Nizozemska.

Obhájce zlaté medaile z Tokia ve váhové kategorii nad 100 kilogramů Lukáš Krpálek se představí v pátek od zhruba 10 hodin, kdy se bude snažit do osmifinále přejít přes nizozemského judistu Jelleho Snippeho.

XXXIII. letní olympijské hry v Paříži:
Judo:
Muži do 90 kg:
1. Bekauri (Gruz.), 2. Murao (Jap.), 3. Ngayap Hambou (Fr.) a Tselidis (Řec.), 5. Macedo (Braz.) a Mosakhlishvili (Šp.), ...17. KLAMMERT (ČR)
Ženy do 70 kg:
1. Matičová (Chorv.), 2. Butkereitová (Něm.), 3. Polleresová (Rak.) a Willemsová (Belg.), 5. Tsunodaová (Šp.) a Van Dijkeová (Niz.)